FOTO - Control inopinat al ministrului Muncii și Protecției Sociale, la Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică de la Urlați. Alexandru: "Greu de crezut că..."

FOTO - Control inopinat al ministrului Muncii și Protecției Sociale, la Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică de la Urlați. Alexandru: "Greu de crezut că..."
Previous Next

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a efectuat, marți, o vizită la Urlați, mai precis la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulți, pe care îl descrie drept o comunitate izolată complet, unde beneficiarii nu au nicio șansă reală de a dobândi "o viață independentă, așa cum așteaptă Comisia Europeană de mulți ani de la noi".

Ministrul a postat, pe pagina sa de Facebook, câteva imagini surprinse în timpul vizitei, dar și impresiile cu care a rămas după acest popas:

"Am parcurs în această după amiază drumul neasfaltat din Urlați către Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulți cu Handicap. Într-o totală izolare, departe, cât mai departe de comunitate. La «nebuni», după cum s-a exprimat polițistul din Urlați cu care ne-am întâlnit, întâmplător, în oraș. Despre 179 de persoane vorbea.

Am plecat din București după discuțiile pe salariul minim, fără anunț prealabil, am ajuns în fața Centrului alături de noua mea colegă, Președinta ANDPDCA, Mădălina Turza, am intrat și am discutat, în primul rând, cu beneficiarii - adulți cu dizabilități intelectuale care trăiau împreună cu persoane fără dizabilități suferind, pur și simplu, de lipsa părinților și chiar a unei locuințe. I-am lăsat să ne povestească. Cea mai mare durere: nu ies din Centru. Acolo este toată viața lor. Își doresc să muncească, să fie activi, să fie și viața lor cu un sens.

Foto 2: Izolatorul. O cameră cât o debara folosită, teoretic pentru cei contagioși, practic mai mult pentru pedepsirea celor care ... greșesc. Pedeapsa din camera cât o debara, fără geamuri, poate fi și de o lună.

Greu de crezut că, în această atmosferă, beneficiarii acestui Centru vor dobândi o viață independentă, așa cum așteaptă Comisia Europeană de mulți ani de la noi. Bine că se investiseră bani în zugrăvirea camerelor și în termopane. Tot din bani europeni, culmea.

Mandatul meu este despre oameni și drepturile lor. Despre respectul instituțiilor pentru ei. Nu pot să asigur, dintr-o dată, locuințe protejate în mijlocul comunității și nu în izolare dar unele lucruri se vor schimba. Da, se vor schimba. Am cerut măsuri. Le voi prezenta. Alături de colega mea, Secretarul de Stat Mădălina Turza."

În perioada 2011 - 2014, centrul a beneficiat de o investiție de 3.617.331,28 de lei, din care  2,840.157,00 de lei valoare eligibilă, suma de 2.414.133,45 de lei reprezentând fonduri FEDR.

Bugetul a fost completat prin contribuția Consiliului Județean Prahova.

Investiția urmărea creșterea gradului de rezistență și de stabilitate a clădirilor centrului, reabilitarea și modernizarea acestora, dar și a rețelelor de utilități, precum și diversificarea serviciilor destinate recuperării și implicării active pentru persoanele cu handicap.

Sursa foto: Facebook/ Violeta Alexandru

 

Image
Image
Image