FOTO - Noi imagini cu alunecarea de teren de la Azuga. Peste 100 de persoane, evacuate de urgență. Cursul râului este blocat, crește pericolul de producere a inundațiilor

FOTO - Noi imagini cu alunecarea de teren de la Azuga. Peste 100 de persoane, evacuate de urgență. Cursul râului este blocat, crește pericolul de producere a inundațiilor
Previous Next

Autoritățile au rezolvat, provizoriu, problema cazării celor peste 100 de persoane, din 20 de familii, evacuate de urgență  vineri seară, la Azuga, din cauza alunecării de teren declanșate din senin pe un teren al Casei Regale și care le amenință locuințele.

Inițial, cei afectați au fost adăpostiți într-o sală de sport, autoritățile căutând să-i cazeze în una sau două unități hoteliere din stațiune, a anunțat Prefectura Prahova.

Astăzi încep intervențiile pentru identificarea cauzelor care au dus la declanșarea acestui fenomen, având în vedere că zona nu este una cunoscută ca fiind predispusă alunecărilor de teren.

Totodată, trebuie intervenit urgent pentru deblocarea cursului râului Azuga, pe care s-a format un baraj natural.

"Această alunecare de teren a obturat albia cursului de apă Azuga, existând riscul blocării albiei și înregistrării de inundații.

Echipele Administrației Naționale Apele Române sunt în teren. Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Prahova s-a deplasat la fața locului pentru evaluarea situației și stabilirea măsurilor de intervenție în regim de urgență. Din primele informații situația se prezintă astfel:

> Alunecarea de versant pe malul stâng al râului Azuga a obturat albia pe o lungime de 70-80 metri și are o înălțime de aproximativ 3 metri.

> Localizarea alunecării este în zona străzii Umbroasa, la circa 3 km aval de secțiunea Stația Hidrometrică Azuga, care este situată în dreptul pârtiei Sorica. Alunecarea a ajuns până la casele de pe malul drept, locuitorii acestora fiind deja evacuați - 125 persoane. Masa alunecării conține și material lemnos din fondul forestier de pe versantul care a alunecat.

SGA Prahova va deplasa în zonă un excavator cu braț lung și un buldozer, urmând ca ulterior să creeze un deversor natural prin ebulmentul alunecării, pentru asigurarea secțiunii de scurgere a apei râului Azuga", a anunțat Ministerul Mediului.

Sursa foto: Ministerul Mediului

 

Image
Image
Image