FOTO şi VIDEO | Imaginile dezastrului! Viitura a măturat case, maşini şi asfalt, în Lapoş

Localităţile din estul judeţului Prahova au fost puternic lovite de vijeliile de vineri seară, care au făcut ca mai multe râuri să iasă din matcă şi să "măture" tot ce a stat în calea lor. În comuna Lapoş, apa a ajuns pe şosea până la aproape un metru şi jumătate înălţime, distrugând case, drumuri şi podeţe.

Oamenii spun că au văzut moartea cu ochii. Un bărbat din satul Lăpoşel spune că lucra în curtea unei vecine în momentul în care apa a început să năvălească. I-a spus femeii să îşi ia repede cele trei fete şi să se adăpostească în casă, iar el a baricadat uşa. Când a simţit că nu mai poate ţine piept, le-a ajutat pe acestea să urce în pod şi a avut prezenţa de spirit să deschidă şi uşa din spate, astfel încât apa să treacă fără să provoace mari stricăciuni. Unchiul său, care stă peste drum, a povestit că s-a adăpostit, la rândul său, în podul unui magazin, când a conştientizat că nu mai avea şanse să ajungă acasă. După ce apele s-au mai retras, a mers la propria locuinţă, constatând că aproape jumătate din ea nu mai există. La câţiva metri distanţă, o altă casă a fost distrusă în totalitate.

{gallery}inundatii lapos 2019 1{/gallery}

În aceeaşi zonă, în satul Lăpoşel, o balustradă din metal aflată pe marginea şoselei a fost mutată cu totul şi îndoită, după ce-a fost lovită cu putere de viitură, cu tot cu vegetaţia şi bucăţile de asfalt şi materiale de construcţii smulse pe traseu. Tot aici, la o răscruce, asfaltul a fost măturat complet, pe o porţiune de peste zece metri pătraţi, iar un podeţ a dispărut. Au rămas, la un capăt şi la celălalt, doar rampele din beton armat, şi ele vizibil avariate. Vedeţi mai jos GALERIE FOTO şi VIDEO!

PE ACEEAŞI TEMĂ:

VIDEO şi FOTO | Autorităţile promit lucrări "de mâine" în Sângeru, după ce o viitură a luat patru copii

Nu au fost pierderi de vieţi omeneşti, spre deosebire de localitatea Sângeru, aflată în apropiere, vijelia de vineri soldându-se numai cu pagube materiale, însă unele uriaşe.

{gallery}inundatii lapos 2019 2{/gallery}

Ministrul Apelor, Ioan Deneş, şi ministrul Mediului, vicepremierul Graţiela Gavrilescu, au făcut astăzi o vizită în zona calamitată, după ce trecuseră şi prin Sângeru. Graţiela Gavrilescu s-a arătat îndurerată de dramele oamenilor din Sângeru şi Lapoş, promiţând că autorităţile vor trimite de urgenţă ajutoare aici. "Am avut până la 150 de litri pe metru pătrat, zona aceasta, în satul Lăpoşelu, a fost pur şi simplu spulberată. Echipele de la Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale fac anchete sociale, Consiliul Judeţean a şi trimis echipele să facă evaluarea pagubelor, astfel încât să putem cât mai rapid să alocăm bani comunei Lapoş", a declarat ministrul Mediului, adpugând că reprezentanţii Apelor Române caută soluţii pentru regularizarea cursului de apă şi prevenirea unor noi dezastre.

La rândul său, ministrul Apelor a mers să vadă ce mai rămăsese dintr-un pod distrus de viitură, promiţând că şi aici, la fel ca la Sângeru, vor fi comandate de urgenţă lucrări.

{gallery}inundatii lapos 2019 3{/gallery}

Image
Image
Image
Image