Grindina a făcut prăpăd în Prahova. Producţia de viţă de vie, aproape compromisă în acest an. Autorităţile fac verificări

Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

După un început de primăvară secetos, care a afectat într-o bună măsură culturile agricole din Prahova, vijeliile din ultimele două zile au înmulţit considerabil problemele. Deţinătorii de plantaţii de viţă de vie, care oricum se plângeau şi înainte de grindina venită pe 30 aprilie în estul judeţului, spun acum că mare parte din producţie este compromisă. Autorităţile judeţene anunţă că au început verificările preliminare pentru a determina valoarea pagubelor şi vorbesc despre perspectiva unor despăgubiri de la bugetul de stat.

Grindina a creat probleme majore pentru agricultură, în mai multe zone ale judeţului. Specialiştii de la Direcţia Agricolă sunt pe teren în aceste zile, pentru constatarea pagubelor, dar spun că un bilanţ clar va putea fi făcut după aproximativ o săptămână, timp în care trebuie determinat în ce măsură plantaţiile de viţă de vie au supravieţuit fenomenelor meteo extreme.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

VIDEO - Grindina și șuvoaiele au făcut prăpăd la Urlați. Inundații și în alte localități din estul județului

Explicația lui Petre Daea, după prăpădul de marți: "Sistemul antigrindină a funcționat, dar natura a fost mai puternică"

Prefectul judeţului Prahova, Mădălina Lupea, le-a sugerat producătorilor care au culturile afectate să sesizeze autorităţile locale, care mai departe pot solicita verificări din partea comisiei de specialitate constituite la nivel judeţean. "Momentan se face o constatare prealabilă, comisiile de specialitate, cu reprezentanţi de la Direcţia Agricolă, sunt pe teren. În perioada 30 aprilie - 1 mai, au fost emise mai multe avertizări de vreme rea care au vizat judeţul nostru. În acest interval s-a intervenit pentru scoaterea apei din gospodării în opt localităţi şi putem enumera aici Ploieşti, Valea Călugărească, Berceni şi Urlaţi. Culturile agricole ar putea fi afectate ca urmare a căderilor masive de grindină. Aşteptăm din partea comisiilor locale pentru situaţii de urgenţă sesizări, pentru trimiterea echipelor de verificare în teren şi întrunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, sperăm să obţinem fondurile necesare pentru despăgubirea proprietarilor", ne-a declarat prefectul Mădălina Lupea.

CITIŢI ŞI:

Codul portocaliu de marți după-amiază se lasă cu demisii. Ce s-a întâmplat cu sistemul antigrindină?

Paradoxul e că aceste verificări vin în contextul în care autorităţile judeţene tocmai finalizau bilanţul pagubelor produse de alunecări de teren, la finalul iernii, şi se pregăteau să finalizeze acum evaluarea pagubelor produse în agricultură de seceta prelungită din prima parte a acestei primăveri.

Image