Guvernul a aprobat, miercuri, indicatorii, hotărârea privind indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construire Spital Orășenesc, localitatea Sinaia, județul Prahova”.
“Am spus că prin PNRR vom face spitale. Astăzi, în şedinţa de Guvern, am aprobat o hotărâre de guvern prin care vom face un spital la Sinaia, prin Ministerul Dezvoltării, este primul spital, a fost început mai demult, dar au lipsit atât resursele financiare, cât și voința politică. Astăzi le-am găsit pe amândouă, și resurse financiare și voință politică, pentru a le face. Valoarea investiției este de aproape 121 de milioane de lei, Primăria Sinaia participând cu o cofinanțare de 12,3 milioane de lei. Spitalul va avea șase secții prevăzute cu 138 de paturi, iar durata de execuție a investiției este estimată la 60 de luni”, a anunțat premierul Florin Cîțu la finalul ședinței de Guvern.
Proiectul, publicat AICI, prevede că finanţarea obiectivului de investiţii se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, din bugetul local al unității administrativ-teritoriale orașul Sinaia, județul Prahova, precum și din alte surse legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.
Lucrările au fost reluate în toamna lui 2020
Primăria Sinaia a anunţat, în septembrie 2020, că după 29 de ani au fost reluate lucrările pentru realizarea noului spital orăşenesc, în baza proiectului existent încă din 1985. La momentul respectiv au început lucrări de 40 de milioane de lei, de la bugetul local. "Cele două companii (...) şi-au asumat terminarea lucrărilor şi finisajelor pentru cele 6 secţii de spitalizare (cu un număr total de 138 de paturi), Compartimentului de Primiri Urgenţe, Secţiei de imagistică, laboratoarelor medicale, blocului de sterilizare, blocului operator cu cele 3 săli de operaţii, blocului de naşteri. Ambulatoriul din cadrul spitalului va cuprinde cabinete pentru următoarele specialităţi: oftalmologie, ortopedie, dermatovenerologie, chirurgie generală, medicină internă, psihiatrie, pediatrie, pneumologie, diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, neurologie, alergologie, imunologie clinică, urologie şi obstetrică-ginecologie. Valoarea contractului de continuare a lucrărilor este de 40.567.650 lei, fără TVA şi va fi asigurată din bugetul local al oraşului Sinaia", preciza atunci Primăria Sinaia. Autoritățile locale și-au propus ca unitatea să fie un spital clinic de urgență, singurul de altfel din zona montană din România.
"Ca urmare a ultimelor achiziţii de echipamente şi aparatură medicală făcute de către Spitalul Orăşenesc Sinaia, noul spital va avea dotarea necesară pentru respectarea standardelor europene şi oferirea îngrijirii medicale de urgenţă şi de specialitate, tuturor celor 45.000 de beneficiari din zonă", se mai arăta în comunicatul de la vremea respectivă.
Sursa foto: Primăria Sinaia