Hotărâre DEFINITIVĂ a Instanței Supreme: Dosarul Cosma va fi judecat de Tribunalul Prahova

Un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, vineri, în dosarul de corupție al lui Mircea și Vlad Cosma, judecarea cauzei de către Tribunalul Prahova. Hotărârea privind trimiterea dosarului la o instanță inferioară este definitivă.

Doi din cei trei judecători din proces au fost de acord cu această soluție.

"Admite excepţia necompetenţei după calitatea persoanei invocată din oficiu de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dispune trimiterea cauzei, ce formează obiectul dosarului nr.1547/1/2014* al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie-Secţia Penală, la Tribunalul Prahova, spre competentă soluţionare. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 27 septembrie 2019. Cu opinia separată, în sensul respingerii excepţiei necompetenţei după calitatea persoanei invocată din oficiu de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie" este soluția pronunțată vineri la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Instanța Supremă a invocat, din oficiu, excepția competenței ÎCCJ după calitatea persoanei în dosarul în care s-a dispus rejudecarea dosarului de corupție. Procurorul DNA prezent la instanță s-a opus admiterii acestei excepții din oficiu și a arătat că, deși Vlad Cosma nu mai are calitate de deputat, cea care a atras în primă instanță competența ÎCCJ, cazul ar putea fi tranșat în continuare de judecătorii Instanței Supreme. 

Citiți și: ÎCCJ vrea să trimită dosarul Cosma - Alexe - Alixandrescu la o instanță din Prahova. DNA cere continuarea procesului la Instanța Supremă

Apărarea a susținut, la rândul său, că această cauză trebuie judecată, de acum, de o instanță din Prahova, argumentând că "să admitem afirmațiile DNA  ar însemna o adăugare la lege respectiv să nu mai ținem cont de legea și practica existentă care arată că, atunci când o persoană pierde calitatea, instanța se desesizează".

Dosarul, trimis în judecată în 2014, a fost reluat în vara acestui an, după acuzațiile lansate de Vlad Cosma la adresa procurorilor care l-au instrumentat, privind fabricarea de probe și influențarea unor martori. Cauza se referă la contracte care ar fi fost atribuite de Consiliul Județean Prahova contra unor comisioane.

În dosar apar, ca inculpați Mircea Cosma, fost președinte al CJ Prahova, Vlad Cosma, ful acestuia, la vremea respectivă deputat de Prahova, Daniel Alixandrescu, director executiv al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, și Răzvan Alexe, cunoscut ca un apropiat al familiei Cosma, după cum era indicat de anchetatori în rechizitoriul transmis la instanță acum cinci ani, și cel care ar fi controlat societăți de pe traseul pe care l-ar fi urmat mita.

 

 

Image
Image
Image
Image