ÎCCJ vrea să trimită dosarul Cosma - Alexe - Alixandrescu la o instanță din Prahova. DNA cere continuarea procesului la Instanța Supremă

Vineri, la Înalta Curte de Casație și Justiție se judecă un nou termen în care apar ca inculpați fostul președinte al Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, și fiul acestuia, fostul deputat de Prahova Vlad Cosma. Cauza, în care sunt implicați și Răzvan Alexe și Daniel Alixandrescu, se referă la contracte care ar fi fost atribuite de CJ Prahova în schimbul unor comisioane, acuzațiile formulate de procurorii anti-corupție fiind de luare de mită, trafic de influenţă, infracţiuni de corupţie și abuz în serviciu.

Inculpații au fost trimiși în judecată în 2014, dar procesul a fost reluat de la zero în vara acestui an, după ce  Vlad Cosma a acuzat că procurori de la DNA Ploiești au fabricat probe și au influențat martori, dezvăluiri care au dus la anchetarea magistraților implicați în investigație.

Potrivit stiripesurse.ro, un complet de trei judecători de la Instanța Supremă a invocat, vineri, din oficiu, excepția competenței ÎCCJ după calitatea persoanei în dosarul în care s-a dispus rejudecarea dosarului de corupție. Procurorul DNA prezent la instanță s-a opus admiterii acestei excepții din oficiu și a arătat că, deși Vlad Cosma nu mai are calitate de deputat, cea care a atras în primă instanță competența ÎCCJ, cazul ar putea fi tranșat în continuare de judecătorii Instanței Supreme.

Avocații celor judecați au fost de acord cu Înalta Curte și au spus că  dosarul ar trebui declinat la o instanță prahoveană.  ”Admiteți. Nu suntem la momentul de după citirea actului de sesizare. Practic suntem la momentul sesizării instanței de fond de către o altă instanță, completul de cinci judecători. Să admitem afirmațiile DNA  ar însemna o adăugare la lege respectiv să nu mai ținem cont de legea și practica existentă care arată că atunci când o persoană pierde calitatea, instanța se desesizează”, au explicat avocații în fața judecătorilor ÎCCJ, potrivit stiripesurse.ro.

Sursa foto: bugetul.ro

Image
Image
Image