IGPR: Înşelăciune online, prin ofertă falsă de asistenţă juridică

înşelăciune online
Sursa foto: Digi24
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Poliţia Română a fost sesizată cu privire la existenţa unor noi modalităţi de înşelăciuni în mediul online, prin intermediul unor pagini web falsificate.

Recent, pe reţelele de socializare, au apărut pagini care promit recuperarea rapidă a sumelor de bani pierdute în urma unor înşelăciuni cu modul de operare investment scam.
Aceste iniţiative sunt, în realitate, false şi concepute pentru a profita de persoanele deja vulnerabile, victime care anterior au suferit pierderi financiare prin transferuri către platforme, pe care le considerau legitime, pentru a efectua investiţii pe bursa de valori sau pe piaţa criptomonedelor.
Aceste pagini se prezintă ca fiind oficiale, iar autorii îşi maschează activităţile printr-un limbaj convingător, susţinând că au experienţă în recuperarea fondurilor şi că sunt afiliaţi unor organizaţii guvernamentale, Interpol, Poliţia Română sau autorităţi ale Uniunii Europene.
Mai mult, aceştia solicită completarea unui formular aparent inofensiv, promiţând returnarea sumelor de bani furate prin intermediul modului de operare investment scam, dar, de fapt, prin aceste informaţii, urmăresc să obţină acces la datele personale şi financiare ale victimelor, precum şi veniturile acestora.
Cetăţenii trebuie să fie conştienţi de caracteristicile acestui mod de operare care sugerează că aceste oferte sunt false şi frauduloase.

  1. Multe dintre aceste pagini folosesc texte falsificate şi un limbaj incoerent, cu erori gramaticale/de scriere/construcţii care nu există în limba română ori termeni incorecţi precum "guvernul UE" sau "escroci investiţionali". Aceste formulări denotă o înţelegere slabă a limbii române şi sugerează că acest mesaj nu este scris de către o entitate legitimă;
  2. Asemenea modului de operare investment scam, victimele sunt rugate să completeze formulare cu date personale (nume, adresă de e-mail, număr de telefon) pentru a fi contactate ulterior. Acest lucru poate expune victimele la riscuri suplimentare, precum acelea de furtul datelor de identitate şi utilizarea acestora la comiterea altor infracţiuni;
  3. După completarea formularului, pot fi solicitate de către autori diverse sume de bani pentru aşa zisa "consultanţă juridică", ceea ce nu face decât să amplifice pierderile financiare;
  4. Aceste pagini afirmă că lucrează cu organizaţii inexistente, fiind totodată specificat în mod fals faptul că ar funcţiona sub egida Uniunii Europene. Aceste afirmaţii sunt menite să creeze o iluzie de legitimitate.

În cazul în care o persoană a fost victima unei astfel de înşelăciuni poate să depună plângere penală la organele de urmărire penală din cadrul unităţii de poliţie sau unităţii de parchet competent teritorială în raport de locuinţa persoanei vătămate, informează IGPR, potrivit AGERPRES.

Cetăţenii sunt atenţionaţi cu privire la modul de operare investment scam, care a cauzat numeroase pierderi financiare pentru persoanele care au depus sume de bani în platforme nelegitime şi neautorizate să desfăşoare activităţi financiare:

Înşelăciunile comise prin modul de operare investment scam (cunoscut şi sub denumirea de trading scam) au devenit din ce în ce mai răspândite în rândul cetăţenilor români, în special în contextul investiţiilor în criptomonede şi pe piaţa de capital. Printre cele mai comune reclame, prin intermediul cărora sunt atrase persoanele vătămate, sunt cele care fac referire la companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Aceste fraude sunt elaborate şi adesea par a fi foarte convingătoare, ceea ce le face greu de detectat pentru victime. Scopul acestor înşelătorii este de a sustrage sume mari de bani de la victime (investitori neavizaţi), promiţându-le câştiguri rapide şi mari, modul de operare variind.

 

Image