În Prahova se vor acumula până la 50 l/mp. Peste 200 de pompieri sunt pregătiți să intervină, în caz de inundații

ISU Prahova a transmis, vineri, o alertă referitoare la codul portocaliu de instabilitate atmosferică valabil în județ până sâmbătă, la ora 10.00.

Citiți și:  MAI sună mobilizarea, în contextul avertizărilor cod galben și cod portocaliu. Autoritățile locale, OBLIGATE să asigure PERMANENȚA

"Vineri, 31 mai, începând cu ora 15:00 până pe 1 iunie, ora 10:00, județul Prahova se va afla sub cod portocaliu de averse cu caracter torențial, descărcări electrice, vijelii și grindină, urmând să se acumuleze până la 40-50 de litri/mp.  201 pompieri cu 70 autospeciale de intervenție și 165 mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației și autorităților locale din județ. La nivelul inspectoratului s-a decis activarea Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervențiilor și a Grupei Operative, concomitent cu activarea Centrului Județean de Comunicare și Informare Publică. Avertizarea de cod portocaliu a fost transmisă prin sms și prin fax tuturor CLSU - urilor în vederea aplicării prevederilor și obligațiilor legale și a celor din Manualul primarilor", au anunțat reprezentanții ISU Prahova.

În scopul prevenirii efectelor negative provocate de instabilitatea atmosferică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Șerban Cantacuzino” al judeţului Prahova recomandă cetăţenilor să îndepărteze copacii sau ramurile uscate, să asigure sau să înlăture, după caz, elementele de construcție aflate în echilibru instabil, care pe timp de vijelie, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.

Pentru evitarea producerii unor evenimente care vă pot afecta viața și bunurile, pe timpul vântului puternic, a căderilor de grindină sau a descărcărilor electrice atmosferice, adăpostiți-vă în locuințe sau alte spații închise care să vă asigure protecția și deconectați aparatura casnică.

Citiți și: Vremea se dezlănțuie, vineri după-amiază. Peste 20 de județe sub COD PORTOCALIU de VIJELII

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Având în vedere posibilitatea averselor cu căderi importante de apă, populaţia din zonele vizate de avertizări este sfătuită să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru a facilita evacuarea normală a apelor pluviale.

Orice situație deosebită generată de fenomenele meteorologice poate fi anunțată în cel mai scurt timp posibil la numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Foto arhivă (sursa: ISU Prahova)

 

Image
Image
Image