Încă trei focare de pestă porcină africană au fost confirmate în Prahova. Noi localități, afectate de epidemie

Prefectura Prahova a informat, luni dimineață, că au fost confirmate doi noi focare de pestă porcină africană în județ, mai precis în comunele Gorgota și Șirna, localități în care prezența bolii este semnalată în premieră. În celelalte focare continuă măsurile pentru prevenirea răspândirii virusului și limitarea pagubelor.

"Vineri, 12 iulie, ora 12:00, s-a întrunit C.L.C.B. Prahova în cadrul căruia au fost aprobate 5 Hotărâri privind Planurile de măsuri pentru combaterea a 5 focare de PPA din județ, confirmate în după-amiaza zilei de 11.07.2019 prin Buletine de Analize emise de IDSA Bucureşti. (4 focare la porci domestici şi 1 focar la porc mistreț ). Echipele DSVSA Prahova s-au deplasat în teren, la focarul la porc domestic din localitatea Târgșorul Vechi, pentru uciderea porcului, dezinfecţie şi îngropare. În cursul zilei de sâmbătă, 13 iulie 2019 au mai fost confirmate, prin Buletine de Analize emise de IDSA Bucureşti, alte 3 focare de PPA la porci domestici, astfel: 2 în gospodării din comuna Gorgota-sat Crivina, fiind uciși 2 porci, și unul în comuna Șirna- 2 porci domestici găsiți morți pe raza U.A.T. Șirna", a informat Prefectura Prahova.

Reprezentanții instituției au anunțat și două suspiciuni, apărute la Poienarii Burchii (sat Poienarii Rali) și Gorgota (sat Poienarii Apostoli). "Au fost efectuate analize de către DSVSA Prahova (rezultatul fiind pozitiv), analize care au fost trimise, în cursul zilei de 13.07.2019, la IDSA Bucureşti pentru confirmare. Au fost ucişi doi porci", au mai precizat aceștia.

Toți porcii ucişi au fost îngropați în groapa destinată neutralizării cadavrelor porcilor ucişi/morţi din cauza PPA avizată de DSVSA, Garda de Mediu, DSP şi SGA din Prahova, anunȚă autoritățile care menționează că noile cazuri de PPA se află în zona de protecție/supraveghere a focarelor anterioare.

În aceste zile, autorităţile locale continuă recensământul suinelor din zonele afectate de PPA, iar echipajele mobile ale IJP Prahova derulează controale în trafic, pentru depistarea autovehiculelor care pot transporta animale/carne/produse din carne de porc pe căile rutiere.

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor se va reuni din nou luni după-amiază, pentru a adopta hotărârile referitoare la planul de măsuri pentru combaterea cel mai recente două focare.

                                   

 

 

 

 

Image
Image
Image
Image