ISU reia, în această săptămână, exercițiile pentru testarea sirenelor de alarmare publică

Sirenele de alarmare publică vor fi acționate în tot județul, miercuri, 3 iulie, între orele 10.00 și 11.00. Exercițiul, derulat lunar de aproape doi ani, este reluat după două luni de pauză. "Miercurea alrmaelor" nu a avut loc în mai, din cauza minivacanței de Paște, iar în iunie din cauza inundațiilor care au mobilizat forțele de intervenție în multe județe ale țării.

Exercițiul se derulează pentru verificarea echipamentelor care pot fi acționate în mod centralizat (simultan) și a celor cu acțiune locală.

Potrivit ISU Prahova, la nivelul județului sunt 315 sirene (88 electronice și 227 electrice), mijloace care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situații de protecție civilă, modul de acționare a acestora fiind realizat local sau centralizat, din dispecerate.

În semestrul I, în Prahova s-au desfăşurat un număr de 13 exerciţii de verificare a modului de cunoaştere, organizare şi desfăşurare a activităţilor de înştiinţare, prealarmare, avertizare, alarmare şi evacuare în localitățile Sălciile, Tomșani, Valea Călugărească Gherghița, Teișani, Vadu Săpat, Telega, Poienarii Burchi, Tătaru, Târgșorul Vechi, Poiana Câmpina, Șirna și Șoimari.

Responsabilitatea menținerii în stare de operativitate a sistemului de înștiințare - alarmare revine autorităților publice locale, iar reprezentanții inspectoratului derulează, periodic, acțiuni de verificare în teren. Pe parcursul semestrului I, personalul specializat a verificat 21mijloace de alarmare a populației (10 electrice și 11 electronice).

Prin modul de acționare al mijloacelor tehnice de alarmare există posibilitatea de a crea disconfort în spațiul public, motiv pentru care asigurăm cetățenii că astfel de exerciții periodice sunt necesare și benefice. Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările transmise de către inspectoratul pentru situații de urgență și administrațiile publice locale.

Obiectivele acestui demers vizează pregătirea continuă a autorităților administrației publice locale, pregătirea populației prin cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare și centralizarea permanentă a datelor privind starea de operativitate a echipamentelor de înștiințare, avertizare și alarmare.

Conform legislației în vigoare privind organizarea şi asigurarea activităţii de înştiinţare, avertizare, prealarmare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă, semnalele de alarmare a populaţiei, instituţiilor publice şi operatorilor economici sunt : alarmă aeriană, alarmă la dezastre, prealarmă aeriană şi încetarea alarmei.

Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.

Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.

Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.

Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.

 

 

Image
Image
Image
Image