Duminică, 27 Octombrie 2019 09:47

COD ROȘU de poluare la Ploiești. Valorile de particule în suspensie, de peste cinci ori mai mari decât limita maximă admisă

Scris de  Ioana Rădulescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cifre alarmante publicate de site-ul calitateaer.ro, pe care sunt afișate valorile înregistrate de stațiile din rețeaua națională de monitorizare a calității aerului. Sâmbătă, la ora 8.00, stația 6, aflată în cartierul Mihai Bravu din Ploiești, a înregistrat, pentru indicatorul PM 10 (particule în suspensie), 264 µg/m³. Valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane este de 50 µg/m³.

Pragurile pentru acest indicator au fost depășite constant în ultima săptămână, stațiile din Mihai Bravu, Vest și centru fiind aproape în continuu pe roșu și indicând depășiri însemnate ale valorilor, la PM 10.

PM 10 reprezintă particulele în suspensie, un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid.

Ca surse antropice, calitateaer.ro indică "activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, centralele termoelectrice", cu mențiunea că "traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor atât la oprirea acestora cât și datorită arderilor incomplete".

"Dimensiunea particulelor este direct legată de potențialul de a cauza efecte. O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări.

Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.

Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.

Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.

Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură", mai precizează calitateaer.ro.

 

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.