Marți, 05 Noiembrie 2019 11:44

Sistemele de alarmare publică vor fi testate din nou, miercuri dimineață. Care este semnificația fiecărui  tip de semnal

Scris de  Ioana Rădulescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Miercuri, între orele 10.00 – 11.00, sirenele de alarmare publică vor fi acționate în întreg județul în cadrul exercițiul lunar "Miercurea alarmelor".

De mai bine de doi ani, sirenele de alarmare publică existente la nivel național sunt acționate în prima zi de miercuri a fiecărei luni, în intervalul orar 10.00 – 11.00, simulările vizând atât verificarea echipamentelor care pot fi acționate în mod centralizat (simultan), dar și a celor cu acționare locală.

La nivelul județului Prahova sunt 315 sirene (88 electronice și 227 electrice), informează IJP Prahova. Astfel de mijloace pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situații de protecție civilă, modul de acționare a acestora fiind realizat local sau centralizat, din dispecerate.

Reprezentanții ISU au anunțat că, se la începutul anului, în județ au fost efectuate 69 de exerciţii de verificare a modului de cunoaştere, organizare şi desfăşurare a activităţilor de înştiinţare, prealarmare, avertizare, alarmare şi evacuare în localitățile Sălciile, Tomșani, Valea Călugărească, Gherghița, Teișani, Vadu Săpat, Telega (2), Poienarii Burchi, Tătaru (2), Târgșorul Vechi, Poiana Câmpina, Șirna, Șoimari, Ploiești (2), Sângeru, Surani, Tătaru, Tomșani, Vadu Săpat, Păcureți, Posești, Predeal Sărari, Starchiojd, Ștefești, Teișani, Râfov, Provița de Jos (2), Provița de Sus (2), Bănești, Scorțeni, Secăria, Talea (2), Gura Vadului, Iordăcheanu, Jugureni, Lapoș, Podenii Noi, Salcia, Gornet, Gura Vitioarei, Izvoarele, Lipănești, Măgurele, Măneciu, Vâlcănești, Vărbilău, Ștefești, Valea Doftanei, Surani, Scorțeni, Ploiești, Păcureți, Posești, Predeal-Sărari, Sângeru, Starchiojd, Șurani, Ștefești, Tătaru, Teișani, Telega,Tomșani și Vadu Săpat.

"Responsabilitatea menținerii în stare de operativitate a sistemului de înștiințare - alarmare revine autorităților publice locale, iar reprezentanții inspectoratului derulează, periodic, acțiuni de verificare în teren. Pe parcursul anului 2019, personalul specializat a verificat 97 mijloace de alarmare a populației. Responsabilitatea menținerii în stare de operativitate a sistemului de înștiințare - alarmare revine autorităților publice locale, iar reprezentanții inspectoratului derulează, periodic, acțiuni de verificare în teren. Prin modul de acționare al mijloacelor tehnice de alarmare există posibilitatea de a crea disconfort în spațiul public, motiv pentru care asigurăm cetățenii că astfel de exerciții periodice sunt necesare și benefice. Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările transmise de către inspectoratul pentru situații de urgență și administrațiile publice locale. Obiectivele acestui demers vizează pregătirea continuă a autorităților administrației publice locale, pregătirea populației prin cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare și centralizarea permanentă a datelor privind starea de operativitate a echipamentelor de înștiințare, avertizare și alarmare", au menționat reprezentanții ISU Prahova.

Conform legislației în vigoare privind organizarea şi asigurarea activităţii de înştiinţare, avertizare, prealarmare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă, semnalele de alarmare a populaţiei, instituţiilor publice şi operatorilor economici sunt alarmă aeriană, alarmă la dezastre, prealarmă aeriană şi încetarea alarmei:

> Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.

> Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.

> Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.

> Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.

Înștiințarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populației și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația prin intermediul sirenelor electrice și electronice au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.