Miercuri, 06 Noiembrie 2019 16:09

Dosarul Ghiță - Bădescu va fi rejudecat de la zero. În primă instanță, cei doi au fost achitați

Scris de  Andrei Costache
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, miercuri, prin hotărâre definitivă, ca dosarul în care sunt judecați fostul deputat PSD Sebastian Ghiță și fostul primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu, să fie rejudecat. Decizia este definitivă și desființează soluția dată de instanța de fond, care a decis achitarea celor doi, anunță Mediafax.

Decizia Instanței Supreme este consecința hotărârii Curții Constituționale privind completurile specializate. CCR a stabilit că există un conflict între Parlament și Înalta Curte și că vor fi rejudecate dosarele de la Înalta Curte de Casație și Justiție, soluţionate în prima instanţă înaintea deciziei ICCJ din 23 ianuarie 2019 privind compunerea completurilor de judecată, în măsura în care nu au devenit definitive.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au mai decis să respingă, ca inadmisibilă, cererea de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), mai scrie sursa citată.

Sebastian Ghiță și Iulian Bădescu au fost trimiși în judecată de procurorii DNA în iule 2015.  Fostul deputat era acuzat de dare de mită, instigare la abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit, spălare de bani, iar fostul primar al Ploieștiului era trimis în judecată pentru luare de mită și abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit.

"În cursul anului 2013, inculpatul Bădescu Iulian, în calitate de primar al municipiului Ploiești și ordonator principal de credite, cu încălcarea prevederilor legale, la instigarea inculpatului Ghiță Sebastian Aurelian, a acordat unui club sportiv, susținut de acesta din urmă, o finanțare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local, în sumă de 1.500.000 lei, ce constituie atât prejudiciu adus unității administrativ teritoriale, cât și un folos necuvenit, obținut de asociația respectivă. Această finanțare a avut loc în contextul unei selecții de proiecte privind programul «Promovarea sportului de performanță», organizată, în baza legii privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, de către Clubul Sportiv Municipal Ploiești (instituție aflată sub autoritatea Consiliului Local Ploiești).

Pentru alocarea sumei respective de bani, inculpatul Bădescu Iulian a pretins și primit de la inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian, prin intermediul unei societăți comerciale controlate de acesta din urmă, un imobil (casă de locuit) situată în municipiul Ploiești, în valoare de 1.041.600 lei, sumă din care Bădescu Iulian a suportat personal doar 124.000 lei.

Pentru a nu exista suspiciuni cu privire la modul fraudulos de dobândire, imobilul respectiv a făcut obiectul unei pretinse promisiuni bilaterale de vânzare cumpărare, încheiată în luna august 2013, între două firme controlate de cei doi inculpați.

În perioada septembrie 2013 – ianuarie 2014, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian a disimulat adevărata natură a provenienței imobilului, prin efectuarea unor plăți (reprezentând cesionarea fictivă a unei mărci înregistrate la OSIM) din contul unei firme controlate de acesta, către o societate administrată în fapt de inculpatul Bădescu Iulian.

Ulterior, această sumă de bani a fost transferată de inculpatul Bădescu Iulian către o altă societate controlată de inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian, justificându-se astfel plata contravalorii imobilului dat cu titlu de mită", arătau, la momentul respectiv, procurorii DNA, în rechizitoriul întocmit în acest caz.

Cei doi au fost achitați, pe fond, în septembrie 2017.

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.