Marți, 26 Noiembrie 2019 12:29

Paul Anghel (ANPC): Cumpăraţi produse alimentare de post numai din locuri amenajate şi autorizate

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) recomandă achiziţionarea produselor alimentare de post numai din locuri amenajate şi autorizate şi sfătuieşte cumpărătorii să solicite şi să păstreze bonul de casă, pentru a putea proba în cazul în care există reclamaţii referitoare la calitatea şi siguranţa unui produs.

"Ne aflăm în postul Crăciunului şi pentru ca produsele pe care le cumpăraţi în această perioadă să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dvs., Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor vă recomandă să cumpăraţi produse alimentare de post numai din locuri amenajate şi autorizate, să solicitaţi şi să păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs. Atenţionăm asupra faptului că prin achiziţia de produse alimentare de post din locuri neautorizate, în care comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare, riscaţi ca produsele să fie neconforme sau chiar nesigure şi vă pot afecta sănătatea", susţine Paul Anghel, directorul general al ANPC, potrivit AGERPRES.

Reprezentantul ANPC recomandă ca, înaintea cumpărării produselor de post, să se acorde o atenţie deosebită listei ingredientelor. El atrage atenţia consumatorilor că, în anii anteriori, comisarii ANPC, în urma acţiunilor de control, au găsit la comercializare produse, care prin înscrierea unor menţiuni puteau induce în eroare. Este vorba de utilizarea de denumiri consacrate ale unor preparate din carne precum şniţel, pate, parizer, salam, cârnaţi, cremwurşti etc. la care era ataşată sintagma "vegetal"; expunerea la comercializare în raioanele destinate produselor de post a produselor care aveau în conţinut ingrediente lactate; înscrierea pe ambalajul unor produse vegetale a menţiunii "fără colesterol" sau "0% colesterol", sugerându-se astfel că acestea ar avea caracteristici speciale, când de fapt toate produsele vegetale au această caracteristică.

De asemenea, consumatorii au fost induşi în eroare de produsul alimentar vegetal UHT, care, conform listei de ingrediente declarată pe ambalaj, conţinea proteine din lapte, fiind în neconcordanţă cu denumirea de produs, de cozonacul cu rahat, cacao şi stafide, ambalat în pungi din material plastic, în compoziţia căruia se regăseau ouă, în contradicţie cu menţiunea inscripţionată pe fluturaşul colant "produs de post", dar şi de alte produse de cofetărie preambalate, cu menţiunea "de post", deşi în lista ingredientelor de pe eticheta era înscris "frişcă".

În plus produse de post erau expuse la comercializare în acelaşi raft şi în directa vecinătate cu celelalte produse, inducând în eroare consumatorii.

Reprezentantul ANPC mai avertizează asupra faptului că pe unele ambalaje se află pe lângă lista cu ingrediente şi afirmaţia "poate conţine urme de ou, lapte".

Nu în ultimul rând, oficialul autorităţii a subliniat că trebuie verificat dacă în magazin sunt respectate condiţiile de păstrare specificate de producător, în special temperatura.

Imagine cu caracter ilustrativ, doctorulzilei.ro.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.