Marți, 26 Noiembrie 2019 15:13

Despăgubiri de peste 400.000 de lei plătite până acum, în Prahova, în contextul epidemiei de pestă porcină africană

Scris de  Ioana Rădulescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară a dat publicității, marți, cel mai nou bilanț al epidemiei de pestă porcină africană în România, anunțând că, în acest moment, boala evoluează 774 de focare din 261 de localități, în 28 de județe. Printre acestea se numără și 15 focare în exploatații comerciale și 4 focare în exploatații de tip A.

Potrivit autorităților din domeniu, numărul focarelor active se află în scădere față de precedenta actualizare a situației. În alte 6 județe există doar cazuri la mistreți.

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost eliminați 539.865 de porci afectați de boală și există 2.346 de cazuri la mistreți.

În anul 2018, numărul porcilor afectați de PPA a reprezentat 9,3% din efectivul de suine din țara noastră, în timp ce, pentru primele zece luni ale lui 2019, procentul este de 3,7%, mai precizează ANSVSA.

În total au fost stinse 2.022 de focare,  43 dintre ele în județul Prahova, unde au mai rămas active doare cele opt declanșate din cauza unor porci mistreți.

Citiți și:  Toate focarele de pestă porcină din gospodăriile din Prahova au fost lichidate. Ce urmează acum

Până la această dată, la nivel național au fost despăgubiți 13.682 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 330.453.440 de lei.

În Prahova, ANSVSA anunță că au fost plătite despăgubiri pentru 98 din cele 105 exploatații afectate de PPA, suma ridicându-se la 407.740 lei.

Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.  Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni. Acest virus are, însă, impact la nivel economic și social.

Citiți și:  Măsuri pentru a preveni apariţia de noi docare de pestă porcină în Prahova. Vezi ce obligaţii au oamenii!

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.