Jumătate din Europa este în ZONA ROȘIE, pe harta privind riscul de infectare cu coronavirus

Jumătate din Europa este în ZONA ROȘIE, pe harta privind riscul de infectare cu coronavirus

17 ţări membre ale Uniunii Europene au fost incluse în "zona roșie", cu rată mare de infectare, de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), în prima hartă publicată în conformitate cu noile coduri de culori, unice, valabile în spațiul comunitar.

Mai multe regiuni din România, inclusiv Capitala, au fost incluse în lista zonelor în care în ultimele 14 zile au fost confirmate peste 150 de cazuri Covid la 100.000 de locuitori, la fel ca mare parte din Spania, Franța și Marea Britanie.

România figurează, de asemenea, și pe lista zonelor cu o rată mar de pozitivare a testelor.

ECDS a publicat și o hartă elaborată în funcție de mai mulți indicatori (foto ilustrație), în funcție de care, de asemenea, România se află în zona de risc. Acest document ține cont de infectările din ultimele 14 zile, rata de testare și rata de pozitivare a testelor.

Zonele sunt marcate astfel:

> VERDE - pentru mai puțin de 24 de cazuri la 100.000 de locuitori confirmate în ultimele 14 zile și o rată de pozitivare sub 4%

> PORTOCALIU - pentru mai puțin de 50 de cazuri la 100.000 de locuitori confirmate în ultimele 14 zile și o rată de pozitivare peste 4%; pentru 25 până la 150 de cazuri confirmate în 14 zile, dar o rată de pozitivare a testelor sub 4%;

> ROȘIE - pentru peste 50 de cazuri la 100.000 de locuitori confirmate în ultimele 14 zile și o rată de pozitivare peste 4% sau pentru peste 150.000 de cazuri confirmate la 100.000 de locuitori, în ultimele 14 zile.

> GRI - dacă nu sunt destul informații disponibile sau dacă rata de testare este sub 300 de cazuri la 100.000 de locuitori.

Graficele complete au fost publicate aici, hărțile urmând să fie actualizate săptămânal.

Miniştrii de Externe din cele 27 de ţări UE au convenit, zilele trecute, la punerea în aplicare a unui sistem comun de cartografiere pentru a defini zonele de risc din UE. Concret, aceștia au propus elaborarea unei hărți comune codificate pe culori care să indice riscul de infectare în fiecare zonă, respectiv un cadru comun pentru posibile măsuri, dar și reguli pentru testare, carantină şi formulare de localizare a pasagerilor.

Sursa foto:  ecdc.europa.eu

Image
Image
Image