Legea recunoştinţei între generaţii: În ce țări mai există și cum funcționează

Potrivit unui proiect de lege depus de 73 de parlamentari, majoritatea PSD, copiii majori apţi de muncă ar putea fi obligaţi să-şi întreţină şi să-şi îngrijească părinţii inapţi de muncă.

O lege asemănătoare operează în câteva țări asiatice (China, India, Bangladesh, Coreea de Sud sau Singapore), cu mici diferențe., potrivit HotNews. O lege similară operează în câteva state americane, cu precizarea că acolo nu există pensii date de stat.

Bangladesh: Legea privind întreținerea părinților
Există din 2013. În cazul în care copiii adulți nu asigură întreținerea părinților fără să invoce vreun "motiv logic", părinții pot depune o plângere împotriva acestora. Fiecare adult este obligat să ofere părinților o sumă ”rezonabilă” de bani pentru întreținere. În cazul în care aceștia nu își ajută părinții, amenzile urcă până la 1200 de dolari SUA (echivalent în moneda locală) sau cu închsiaore de cel mult 3 luni.

China: Legea pentru protecția drepturilor și intereselor persoanelor în vârstă.
Legea există tot din 2013. "Membrii familiei trebuie să aibă grijă de nevoile spirituale ale persoanelor în vârstă și să nu le ignore sau să le neglijeze. Cei care trăiesc separat de persoanele în vârstă, sunt obligați să-i viziteze și să le trimită atenții.

India: Legea privind întreținerea și bunăstarea părinților și a persoanelor în vârstă.
Copiii adulți și / sau nepoții sunt obligați să sprijine financiar cel puțin un părinte sau bunici. Amenzile sunt de circa 75 USD și/sau închisoare de până la 3 luni.

Singapore: Maintenance of Parents Act
Legea există din 1995. Copiii adulți trebuie să plătească fiecărui părinte cu vârsta de cel puțin 60 de ani, fie o indemnizație lunară, fie o sumă forfetară pentru întreținere. În general, legile privind asistența filială completează eforturile Guvernulelor de a sprijini persoanele în vârstă. În ultimele decenii, în Bangladesh și India deși volumul plăților destinate seniorilor a crescut, banii rămân insuficienți pentru a satisface nevoile de bază ale persoanelor în vârstă.

În Coreea, Statul îi sprijină prin diferite măsuri fiscale pe tinerii care au grijă de părinți. Însă efectele acesteia sunt mai degrabă simbolice, fiind evidente lipsa de eficacitate a unei asemenea măsuri.

Imagine cu caracter ilustrativ.

Image
Image
Image
Image