Măsuri de urgență în zona focarului de pestă porcină africană de la Poienarii Burchii. Restricții impuse în localități din Prahova, Dâmbovița și Ilfov

Comitetul Local pentru Supravegherea Bolilor s-a reunit miercuri, la prânz, la Ploiești, ca urmare a confirmării primului focar de pestă porcină africană din județul Prahova. Cazul a apărut la Poienarii Burchii.

În ședința Comitetul Local pentru Supravegherea Bolilor s-a decis stabilirea unei zone de protecție, pe o rază de trei kilometri. În aceasta sunt incluse localitățile prahovene Poienarii Burchii (Poienarii Rali, Poienarii Burchii, Poienarii Vechi și Piorești), Gorgota (Poienarii Apostoli), iar din Ilfov localitățile Periș (Bălteni) și Ciolpani (Piscu).

În acest areal trebuie efectuat, de urgență, un recensământ al exploatațiilor, care vor fi vizitate în termen de cel mult o săptămână de un medic veterinar. De asemenea, în zona amintită, circulația și transportul porcilor pe drumurile publice sau private sunt interzise. Mai sunt interzise sacrificarea porcinelor fără avizul mediului veterinar, dar și scoaterea de carne de porc, preparate sau produse cu carne de porc din această zonă, fără avizul DSV.

Citiți și:  ALERTĂ în PRAHOVA! A fost confirmat primul focar de pestă porcină africană din județ

Pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului a fost stabilită o zonă de supraveghere, care include localități din Prahova (Poienarii Burchii - Cărbunari, Podu Văleni, Ologeni și Tătărăi, Șirna - Habud, Șirna, Varnița, Tinosu - Predești, Tinosi, Pisculești, Puchenii Mari - Odăile, Moara, Puchenii Mari, Puchenii Moșneni, Miroslăvești, Gorgota - Fânari, Gorgota, Crivina, Potigrafu), Ilfov (Buriaș, Periș, Bălteni, Tâncăbești, Izvorani, Ciolpani, Piscu, Lupăria și Siliștea Snagovului) și Dâmbovița (Ciocănești, Niculești, Movila, Bărbuceanu, Cătunu și Crivățu).

PE ACEEAŞI TEMĂ:

VIDEO | Cum a apărut primul focar de pestă porcină în Prahova. Vezi ce spune conducerea DSV!

Păşunatul animalelor e INTERZIS în sudul judeţului Prahova, după confirmarea primului focar de pestă porcină

DSV Prahova aşteaptă 2.000 de truse pentru testări în cazul pestei porcine

DSV menționează că nici în zona de protecție, nici în zona de supraveghere din județul Prahova nu sunt exploatații comerciale de tip A.

Și în zona de supraveghere trebuie efectuat recensământul exploatațiilor porcine și sunt interzise circulația și transportul porcilor pe drumurile publice sau private, excluzând, dacă este necesar, drumurile de deservire a exploatațiilor. Singura excepție o reprezintă transporturile care au aprobarea DSV.

 

 

Image
Image
Image
Image