Ministrul Educației: Nicio școală nu ar trebui să mai aibă toaleta în curte, la finalul acestui an, dar nu pot fi primar în fiecare localitate

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a anunțat joi, la Ploiești, că Ministerul educației va primi în acest an bani pentru un proiect care își propune să rezolve problema toaletelor aflate în curte la cele aproape 1.200 de unități de învățământ din țară aflate în această situație.

Ministrul a spus că MEN are alocată, în acest sens, o sumă de 65 de milioane de lei, care va fi repartizată autorităților locale. Potrivit Ecaterinei Andronescu, banii ajung pentru rezolvarea tuturor celor aproape 1.200 de cazuri, iar finanțarea va fi asigurată în acest an, inclusiv pentru realizarea de fose septice și puțuri de apă, deoarece în multe localități este nevoie și de acest lucru, pentru construirea grupurilor sanitare lipite de școală sau grădiniță.

Tot ministrul a arătat, însă, că din momentul alocării banilor, responsabilitatea ajunge la administrațiile locale și de acestea va depinde ca anul viitor să nu mai putem discuta despre eternul subiect al școlilor cu toaleta în curte.

"Sunt 65 de milioane prinși, în 2019, pentru acest proiect, în bugetul Ministerului Educației, iar fondurile vor pleca spre administrațiile locale imediat ce ne vor fi repartizați de Ministerul Finanțelor. Fiecare autoritate locală primește din această sumă proporțional cu numărul de elevi din școli. Bani sunt, noi în trimitem spre autoritățile locale, responsabilitatea mea a fost să mă asigur de aceste lucruri. Nu pot fi primar în fiecare localitate. Pentru acest an avem bani să le terminăm pe toate, de asta pot să vă asigur", a declarat Ecaterina Andronescu.

La începutul anului școlar 2018 - 2019, în Prahova existau, potrivit autorităților județene, șase grădinițe și cinci școli, din localitățile Șotrile, Comarnic, Lapoș, Provița de Sus, Șoimari, Mănești și Podenii Noi, care nu primiseră autorizație sanitară de funcționare, tocmai din cauza grupurilor sanitare amplasate în curte, a lipsei alimentării cu apă sau, în câteva situații, a apei furnizate prin rețea, dar care nu corespundea din punct de vedere bacteriologic.

Citiți și:   11 școli și grădinițe din Prahova nu au autorizație sanitară de funcționare

  

Image
Image
Image