Ministrul Mediului a anunțat, luni dimineață, de unde provine mirosul de sulf care i-a intoxicat pe ploieșteni

Luni dimineață, în mai multe cartiere ale orașului s-a simțit un miros puternic de sulf. În urmă cu puțin timp, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a postat, pe pagina sa de Facebook, un mesaj în care identifică poluatorul și măsurile luate împotriva acestuia.

"Deși autolaboratorul Agenției pentru Protecția Mediului se află amplasat, de o săptămână, pentru monitorizare, la Rafinăria Rompetrol și deși marți aceasta a fost sancționată cu amenda maximă prevăzută de lege pentru depășirile înregistrate, iată că, și în ultimele două nopți și mai ales în această dimineață, mirosul de hidrogen sulfurat a putut fi simțit, pregnant, în Ploiești.

Vă pot informa că APM va menține autolaboratorul în zonă și că deja comisarii Gărzii de Mediu sunt în rafinărie.

Condițiile meteo sunt defavorabile dispersiei: plafonul de nori și viteza redusă a vântului fac extrem de dificilă circulația imisiilor pe verticală, așa că Rompetrol ar fi trebuit să evite această situație!

Vom vedea concluziile controlului!

Am cerut exigență și celeritate!" a transmis ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu.

Săptămâna trecută, rafinăria Vega a fost sancționată cu 15.000 de lei.

"În perioada 05.04.2019–09.04.2019, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Prahova a desfășurat un control la Rafinăria Vega din Ploiești, aparținând S.C. Rompetrol Rafinare S.A, în condițiile în care locuitorii orașului au reclamat mirosul persistent de gaze care s-a resimțit în zonă, în data de 04.04.2019. În timpul verificărilor, s-a constatat că în perioada în care cetățenii au sesizat disconfortul olfactiv, la Rafinăria Vega au fost efectuate operațiuni de transvazare a unor cantități de păcură, benzină și alte substanțe petroliere, pe rampele auto și CF ale operatorului economic.

Potrivit informărilor transmise de Agenția pentru Protecția Mediului Prahova, în perioada 05.04.2019 – 08.04.2019, laboratorul mobil aflat în dotarea APM Prahova a înregistrat depășiri ale concentrației maxim admise pentru indicatorul hidrogen sulfurat.

Ca urmare a celor constatate, comisarii GNM au sancționat S.C. Rompetrol Rafinare S.A cu amendă în valoare de 15.000 lei, pentru că nu a luat măsuri privind prevenirea, eliminarea sau reducerea impactului asupra mediului și a aerului înconjurător", a anunțat, miercurea trecută, Garda de Mediu.

Sursa foto: Garda Națională de Mediu

 

Image
Image
Image
Image