Nereguli mari pe linia de securitate şi sănătate în muncă. ITM Prahova a dat sacţiuni la 9 din 10 firme controlate

Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova şi-a prezentat bilanţul pe primul semestru al lui 2019, care arată că, pe linia de securitate şi sănătate în muncă, Inspecţia Muncii a derulat în judeţ 668 de controale, încheiate cu 1.702 sancţiuni. Practic, media arată că 89% dintre firmele controlate au primit amenzi sau cel puţin avertismente, unele încasând şi mai multe sancţiuni. Pe linia de control în domeniul relaţiilor de muncă, instituţia a aplicat, în aceeaşi perioadă, 107 amenzi, în valoare totală de aproape 1,6 milioane de lei.

Bilanţul, prezentat la Prefectura Prahova, arată că ITM a derulat, în primele şase luni ale lui 2019, 668 de controale în judeţ, la 667 de firme, pe linia de SSM. Au fost sancţionaţi 595 de angajatori, mulţi dintre ei de mai multe ori. Practic, 9 din 10 controale s-au încheiat cu minim o sancţiune, mai blândă sau mai puţin blândă. Aşa se face că numărul total de neconformităţi găsitze de inspectori a sărit de 1.700, iar numărul de măsuri dispuse s-a apropiat de 1.800, conform aceluiaşi bilanţ, care mai arată că, în 19 cazuri, Inspecţia Muncii a dispus oprirea din funcţiune a unor echipamente de muncă, iar în 3 cazuri a dispus sistarea activităţii. Au fost aplicate, în perioada analizată, 1.702 sancţiuni, din care 1.662 de avertismente şi 40 de amenzi, în valoare cumulată de 242.500 de lei. La aceste acţiuni au participat, în total, 9 inspectori SSM, mai arată bilanţul prezentat de ITM Prahova, în care se mai arată şi că, pe aceeaşi linie, instituţia a organizat mai multe şedinţe de informare, în care le-a prezentat angajatorilor obligaţiile legale şi modificările legislative din domeniu. Numai în primele trei luni la aceste dezbateri au luat parte 125 de persoane.

Totuşi, unii dintre angajatorii controlaţi spun că neregulile găsite pe linia de securitate şi sănătate în muncă ţin mai degrabă de lipsa unor documente şi mai puţin de condiţiile efective de lucru şi se plâng că birocraţia în acest domeniu este extrem de mare, cu o sumedenie de obligaţii mai mult sau mai puţin logice. Asta ar explica, în viziunea lor, de ce au apărut atât de multe scăpări, la aproape 90% dintre firmele controlate, dar şi de ce sancţiunile au fost relativ blânde, aproape 98% dintre ele fiind avertismente.

În schimb, în domeniul relaţiilor de muncă, sancţiunile, chiar dacă mai puţine, au fost mult mai aspre. Astfel, în perioada menţionată, ITM Prahova a derulat 1.368 de controale, încheiate cu 735 de măsuri dispuse pentru angajatori şi 129 de sancţiuni contravenţionale, aplicate la 107 firme. Mai precis, conform bilanţului, în primul semestru au fost 60 de avertismente şi 69 de amenzi, în cuantum de 1.572.800 de lei.

137 de persoane au fost găsite muncind fără forme legale. Astfel, pentru muncă nedeclarată, ITM Prahova a aplicat 59 de sancţiuni, la 57 de angajatori, cu o valoare totală a amenzilor de 1,26 milioane de lei.

Image
Image
Image
Image