Noile măsuri de relaxare, valabile din 15 iunie, anunțate de șeful statului. Mall-urile, grădinițele private și sălile de fitness pot fi deschise, în anumite condiții

Noile măsuri de relaxare, valabile din 15 iunie, anunțate de șeful statului. Mall-urile, grădinițele private și sălile de fitness pot fi deschise, în anumite condiții

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat, marți, o foarte probabilă prelungire a stării de alertă, și după jumătatea acestei luni, dar a precizat, totodată, că din 15 iunie vor fi introduse noi măsuri de relaxare a restricțiilor.

Acesta a enumerat câteva dintre serviciile pe care românii le vor avea la dispoziție, cel mai probabil, de săptămâna viitoare.

"După 15 iunie, se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante și fără locuri de joacă.

Vor fi posibile evenimente private – atenție, nu publice, private – cu număr un pic mai mare de participanți, în speță 20 de persoane dacă evenimentele sunt în interior și 50 de persoane dacă evenimentele private vor avea loc în exterior.

Pentru a veni în sprijinul părinților care vor lucra, care vor trebui să meargă la serviciu și în perioada vacanței școlare, va fi posibilă – nu obligatorie, dar va fi posibilă – după 15 iunie redeschiderea after-school-urilor, a grădinițelor și creșelor private.

De asemenea, va fi posibilă redeschiderea sălilor de fitness după 15 iunie, dar cu respectarea unor norme de distanțare foarte stricte, norme care, evident, vor fi impuse de Ministerul Sănătății.

Având în vedere că începe sezonul estival, am analizat și am ajuns la concluzia că va fi posibilă deschiderea piscinelor exterioare – atenție, exterioare – cu respectarea regulamentelor sanitare speciale, care, de asemenea, vor fi puse la dispoziția celor care sunt interesați", a declarat șeful statului.

O atenție specială a acordat măsurilor luate în cazul persoanelor care sosesc din străinătate. Acesta a spus că, și în acest caz, regulile vor fi schimbate, din păcate însă nu și pentru cei care sosesc din țări în care sunt foarte mulți români și care sunt în continuare afectate de pandemie.

"Este important ca ușor-ușor să renunțăm la unele dintre aceste măsuri, acolo unde este posibil. S-a găsit un criteriu obiectiv, cu care putem și noi, în România, să lucrăm. În acest sens, lucrurile vor fi mai relaxate în relația cu statele unde numărul de noi îmbolnăviri este mic - mai exact, unde numărul de îmbolnăviri în ultimele 14 zile este sub 5 cazuri la milion de locuitori în fiecare dintre sau în media ultimelor 14 zile. Deocamdată, la acest criteriu obiectiv nu se încadrează statele unde se găsesc destul de mulți concetățeni de-ai noștri. Ca să dau doar exemple, nu se califică la relaxare Italia, Spania, Franța, Belgia, Suedia, Olanda. În acest sens, însă, având un criteriu obiectiv, vom urmări cu mare atenție comunicările de la nivelul Uniunii Europene și acolo unde lucrurile se schimbă în sensul bun vom reacționa imediat și noi", a mai spus Iohannis.

 

Iohannis a arătat că, deocamdată, România are nevoie să rămână în stare de alertă, chiar dacă restricțiile asociate vor fi mai puține: "Gândiți-vă că sunt măsuri care obligatoriu trebuie continuate aproape cu caracter permanent – distanțarea, portul măștii în interior - extrem de important, măsurile de igienă, evitarea aglomerărilor mari, aceste lucruri trebuie să înțelegem că vor rămâne în continuare. Evident, Guvernul va dezbate în ședință de guvern această chestiune, dar, repet: măsurile restrictive propuse pentru continuarea stării de alertă vor fi mai puține decât sunt acum în vigoare. Și, în final, mă adresez parlamentarilor, Parlamentului, care trebuie să ia în dezbatere această prelungire a stării de alertă. Stimați parlamentari, fiți responsabili! Gândiți-vă că virusul nu dispare printr-un vot în Parlament. Dar dacă sprijiniți Guvernul, atunci putem să controlăm eficient - și am dovedit-o, putem să controlăm eficient această răspândire a epidemiei".

 

Image
Image
Image