Păşunatul animalelor e INTERZIS în sudul judeţului Prahova, după confirmarea primului focar de pestă porcină

Măsuri stricte, în Prahova, pentru combaterea pestei porcine africane şi prevenirea răspândirii acestei boli, după descoperirea primului focar! Cazul confirmat de la Poienarii-Rali aduce o serie de interdicţii, care vizează în special localităţile situate pe o rază de trei kilometri faţă de focar. Este interzis transportul de porci, carne sau produse din carne de porc fără forme legale, este interzisă scoaterea animalelor din zona de protecţie de 10 kilometri sau aducerea de animale în acest areal, autorităţile trebuie să facă o inventariere a tuturor efectivelor, iar până la noi ordine crescătorii de vaci sau cai nu au nici ei voie să îşi mai scoată animalele la păscut, tocmai pentru a nu contribui la răspândirea virusului.

Conducerea Prefecturii şi cea a Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova au organizat miercuri o conferinţă de presă, în care au detaliat măsurile luate, anunţând că urmează să se facă un recensământ al exemplarelor de porci din zobna de protecţie şi cea de supraveghere şi că încă nu s-a luat o decizie privind o eventuală "ucidere preventivă" a porcilor, aceasta urmând să fie pusă în discuţie doar în eventualitatea în care ar apărea şi focare secundare.

Interdicţiile în vizează şi pe crescătorii de cai sau vaci. Autorităţile au decis să interzică păşunatul în zona de protecţie, tocmai pentru a preveni intrarea acestor animale în contact cu virusul pestei porcine şi aducerea lui în gospodării.

"Succesul de a combate această boală ţine de viteza de intervenţie. Orice zi contează foarte mult în propoagarea acestei boli. Boala nu reprezintă un pericol pentru om, însă, dacă intră în contact cu virusul, el poate contribui la răspândirea lui. De aceea, în zona focarului, de acum înainte va fi nevoie de măsuri de protecţie. Populaţia trebuie să ştie că pentru orice animale ucis va fi acordată o despăgubire la valoarea pieţei", a declarat Mihai Terecoasă, directorul DSVSA Prahova.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Măsuri de urgență în zona focarului de pestă porcină africană. Restricții impuse în localități din Prahova, Dâmbovița și Ilfov

VIDEO | Cum a apărut primul focar de pestă porcină în Prahova. Vezi ce spune conducerea DSV!

Prefectul judeţului Prahova, Mădălina Lupea, spune că nu este cazul ca populaţia să se panicheze şi le solicită crescătorilor de animale să anunţe de urgenţă veterinarul din zonă sau autorităţile dacă observă simptome de îmbolnăvire a porcilor. De altfel, autorităţile judeţene au tipărit o serie de materiale de informare şi au început să le distribuie, cu ajutorul primăriilor, în localităţile din zona de protecţie.

Găsiţi VIDEO din timpul conferinţei pe pagina de Facebook a Telegrama!

Image
Image
Image
Image