Pesta porcină africană a ajuns și la Balta Doamnei. Patru noi focare confirmate în Prahova

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Prahova s-a reunit, luni, în ședință extraordinară, după ce patru noi focare de pestă porcină africană au fost confirmate în județ. În două cazuri este vorba despre porci mistreți din fondurile de vânătoare 11 Gherghița și 33 Nucet, iar alte două au fost confirmate în exploatații nonprofesionale din satul Poienarii Apostoli (comuna Gorgota) și satul Balta Doamnei (comuna Balta Doamnei).

Zona de protecție stabilită în cazul apărut la Gorgota include localități din Prahova (comuna Gorgota: satele Poienarii Apostoli, Gorgota și Crivina; comuna Poienarii Burchii: satele Poienarii Rali, Poienarii Vechi și Piorești) și Ilfov (Piscu).

De asemenea, în zona de supraveghere au fost incluse comunele Gorgota, Poienarii Burchii, Șirna, Tinosu, Brazi, Pucheni și Balta Doamnei, din Prahova, dar și Buriaș, Bălteni, Ciolpani, Lupăria, Izvorani, Tâncăbești, Siliștea Snagovului și Periș, din Ilfov, respectiv Ciocănari și Crivățu, din Dâmbovița.

În urma confirmării unui focar și la Balta  Doamnei, în zona de protecție au fost incluse satele Balta Doamnei, Curcubeu și Lacul Turcului  (com. Balta Doamnei, jud. Prahova) și Siliștea Snagovului (jud. Ilfov). În zona de supraveghere intră, pentru acest focar, comunele Balta Doamnei, Olari, Gherghița, Drăgănești, Râfov, Poienarii Burchii, Gorgota și Puchenii Mari, din județul Prahova, respectiv localitățile ilfovene Lupăria, Piscu, Ciolpani, Izvorani, Ghermănești, Ciofliceni, Snagov, Gruiu și Lipia.

În acest moment, la nivelul județului, sunt confirmate focare de pestă porcină africană în comunele Poienarii Burchii, Gorgota, Târgșoru Vechi, Brazi, Puchenii Mari și Balta Doamnei, dar și la porci mistreți, pe mai multe fonduri de vânătoare. De asemenea, în atenția autorităților este și o nouă suspiciune, apărută Balta Doamnei.

Autoritățile locale continuă recensământul suinelor din zonele afectate de PPA. În plus, echipaje ale Inspectoratului de Poliție Județean Prahova efectuează controalele în trafic ale autovehiculelor care pot transporta animale/carne/produse din carne de porc pe căile rutiere.

 

Image
Image
Image
Image