PESTĂ PORCINĂ ÎN PRAHOVA | Vor fi sacrificaţi porcii din gospodării? Vezi anunţul autorităţilor!

Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Prahova s-a reunit, miercuri, după confirmarea primului focar de pestă porcină, în zona de sud a judeţului. Autorităţile au impus mai multe restricţii, în special în localităţile situate pe o rază de trei kilometri faţă de gospodăria în care a fost găsit un porc mort, dar spun că nu se pune problema, cel puţin pentru moment, de sacrificarea a altor animale.

Într-o conferinţă de presă organizată miercuri, la prânz, la sediul Prefecturii, şeful Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova, Mihai Terecoasă, a declarat că aşa-zisa sacrificare preventivă va fi decisă doar dacă apar şi focare secundare. Nici în acel scenariu nu e o garanţie că se va ajunge la asta, decizia urmând să fie luată în funcţie de poziţionarea focarelor faţă de alte gospodării şi de riscul de răspândire a virusului. Important de precizat este şi faptul că în zona de supraveghere, instituită pe o rază de 10 kilometri faţă de focar, nu există nicio fermă de porci.

Oricum, descoperirea primului caz de pestă porcină africană din judeţ a adus o serie de interdicţii şi măsuri suplimentare de siguranţă.

MAI MULTE DETALII AICI:

Măsuri de urgență în zona focarului de pestă porcină africană de la Poienarii Burchii. Restricții impuse în localități din Prahova, Dâmbovița și Ilfov

Păşunatul animalelor e INTERZIS în sudul judeţului Prahova, după confirmarea primului focar de pestă porcină

Directorul DSVSA Prahova spune că, în eventualitatea unei decizii de ucidere a porcilor din gospodării, proprietarii vor primi o despăgubire din partea statului. Sumele se vor calcula în funcţie de greutatea animalului, în funcţie de preţul la zi, până acum despăgubirile fiind undeva la 10-12 lei pe kilogramul în viu, pentru cel puţin 60 de kilograme. Legislaţia mai prevede că, pentru a primi despăgubiri, oamenii trebuie să aibă animalele înregistrate în registrele locale, însă directorul DSV spune că există şi posibilitatea înregistrării şi crotalierii lor după constatarea îmbolnăvirii. Numai anul trecut, statul a acordat despăgubiri de circa 65 de milioane de euro, la nivel naţional, a declarat Mihai Terecoasă.

Image
Image
Image
Image