PESTĂ PORCINĂ PRAHOVA | Despăgubiri de 269.000 de lei după uciderea porcilor din Poienari şi Târgşor

PESTĂ PORCINĂ PRAHOVA | A început plata despăguburilor acordate de la bugetul de stat proprietarilor de animale care au fost sacrificate în Prahova din cauza pestei porcine africane. Numai pentru prima tranşă vorbim despre aproape 270.000 de lei, echivalentul a mai bine de 56.000 de euro, în special în urma uciderilor făcute în comunele Poienarii Burchii şi Târgşoru Vechi.

Conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova a anunţat că în această săptămână au fost făcute primele plăţi pentru proprietarii de animale din judeţ, în valoare însumată de 204.000 de lei. Directorul DSVSA Prahova, Mihai Terecoasă, a precizat pentru "Telegrama" că suma urmează să ajungă, în câteva zile, până la 269.000 de lei, calculată numai pentru proprietarii animalelor sacrificate după apariţia primelor focare, asta în contextul în care, până în acest moment, au fost înregistrate aproape 40 de focare, în mai multe localităţi din sud-vestul şi sudul judeţului.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

PESTĂ PORCINĂ PRAHOVA | 7 focare confirmate în ultimele zile, unul dintre ele la circa un kilometru de ferma de porci de la Gherghiţa

VIDEO | Imagini de groază în Prahova. DSV a ucis peste 120 de porci, în zona cu focare de pestă

"Aceste despăgubiri au fost acordate, în urma uciderii porcilor, către proprietarii de animale din toate satele comunei Poienarii Burchii şi din Târgşoru Vechi. Valoarea de referinţă a fost între 8 şi 12 lei pe kilogram, în funcţie de valoarea zootehnică a animalelor. De exemplu, pentru scroafele gestante, suma a fost mai mare, la fel şi pentru porcii mai puţin graşi", a explicat Mihai Terecoasă.

PESTĂ PORCINĂ PRAHOVA | Directorul DSVSA Prahova a mai precizat că, de regulă, termenul de plată pentru aceste despăgubiri este la 30 de zile de la uciderea animalelor domestice.

CITIŢI ŞI:

PESTĂ PORCINĂ PRAHOVA | A început uciderea preventivă a porcilor din gospodăriile oamenilor. Vezi în ce localităţi!

PESTĂ PORCINĂ PRAHOVA | Vezi cum se manifestă boala, cum a apărut primul focar şi ce interdicţii au fost impuse! | VIDEO

PESTĂ PORCINĂ PRAHOVA | Autorităţile judeţene mai amintesc că proprietarii care vor dori pe viitor să primească despăgubiri trebuie să aibă porcii înscrişi în registrele agricole ţinute de primării. Există şi varianta crotalierii şi înregistrării animalelor în momentul în care medicii veterinari ajung în zonă, aici autorităţile fiind relativ indulgente. În schimb, au insistat pe faptul că persoanele care au minţit în privinţa numărului de animale deţinute în momentul în care primăriile au început să facă recensământul suinelor nu vor primi nicio despăgubire în eventualitatea în care porcii vor fi ucişi preventiv sau vor muri din cauza virusului.

Image
Image
Image
Image