PESTĂ PORCINĂ PRAHOVA | Municipiul Ploieşti intră în zona de supraveghere a bolii, după apariţia focarului de la Târgşor

Zona de sud şi sud-vest a judeţului Prahova este afectată puternic de pesta porcină africană, iar autorităţile au luat măsuri pentru inventarierea porcilor din gospodării şi ferme, limitarea tăierilor şi a transportului şi dezinfecţia în apropierea focarelor. Zona de supraveghere, în care autorităţile trebuie să fie în alertă, ajunge până în Ploieşti inclusiv.

După ce la Târgşoru Vechi a fost confirmat un caz de pestă porcină africană iar al doilea e în curs de confirmare la laboratorul specializat, autorităţile judeţene au stabilit un perimetru de protecţie, pe o rază de 3 kilometri faţă de focar, şi unul de supraveghere, pe 10 kilometri.

Astfel, în zona de protecţie intră satele Târgşoru Vechi, Zahana şi Stănceşti, toate din comuna Târgşoru Vechi.

MAI MULTE DETALII AICI:

PESTĂ PORCINĂ PRAHOVA | Virusul se extinde! Noi localităţi intră în zona de supraveghere | VIDEO

În zona de supraveghere, calculată pe o rază de 10 kilometri faţă de focar, intră şi comunele Ariceştii Rahtivani (cu satele Ariceştii Rahtivani, Buda, Stoeneşti, Târgşoru Nou), Măneşti (Măneşti, Băltiţa, Zalhanaua, Gura Crivăţului, Coada Izvorului), Cocorăştii Colţ (Cocorăştii Colţ, Cocorăştii Grind, Perşunari, Colţu de Sus, Piatra), Brazi (Brazii de Sus, Brazii de Jos, Popeşti, Negoielşti, Stejaru), Şirna (Varniţa, Şirna, Coceana, Brăteşti) şi Bărcăneşti (Tătărani), plus zona de vest a municipiului Ploieşti.

"În principiu, măsurile sunt aceleaşi pe care noi le-am mai discutat la precedentele focare, doar zonele de protecţie şi de supraveghere diferă. Este şi motivul pentru care am invitat la şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor reprezentanţii mai multor primării. Deşi sunt constatate focare, am observat că autorităţile locale nu-şi iau măsurile ce se impun pentru prevenirea extinderii acestui virus. Primăriile trebuie să achiziţuioneze materiale de dezinfecţie - tăviţe, burete, soluţie - şi să le poziţioneze la intrarea în gospodăriile cu probleme. De asemenea, în sarcina comitetelor locale de sprijin, adică tot a primarilor, intră şi acel recensământ al gospodăriilor cu suine. Nu se intră în gospodării, pentru a nu crea mediul pentru răspândirea acestui virus, recensământul se face, cu ajutorul aparatului de specialitate al primarului şi al poliţiei locale, pe baza declaraţiilor proprietarilor. Cei care nu declară în acest moment că au suine, dintr-un motiv sau altul, ar trebui să se gândească la faptul că nu vor fi despăgubiţi dacă acele animale se îmbolnăvesc", a declarat prefectul judeţului Prahova, Mădălina Lupea.

Image
Image
Image
Image