PESTĂ PORCINĂ PRAHOVA | Virusul se apropie de ferma cu peste 9.400 de porci de la Gherghiţa

Conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova a anunţat miercuri o nouă suspiciune de pestă porcină africană în judeţ, prima din comuna Gherghiţa, localitate în care se află una dintre cele mai mari ferme de profil din judeţ. Autorităţile sunt în alertă, încercând să creeze o aşa-zisă zonă tampon şi conştiente că, dacă virusul ajunge la această fermă, statul ar fi nevoit să plătească despăgubiri uriaşe.

Situaţia a fost discutată miercuri, la Prefectura Prahova, în contextul apariţiei unor noi focare de pestă porcină africană. Cele mai recente confirmate sunt în Târgşoru Vechi, Olari şi Balta Doamnei. Ultimele două comune se află la est de Drumul Naţional 1, în condiţiile în care, până acum, focarele apăruseră doar în zona de sud-vest a judeţului, ambele fiind foarte aproape de localitatea Gherghiţa.

MAI MULTE DETALII AICI:

Noi focare de pestă porcină confirmate oficial în Prahova

În Gherghiţa există o fermă de porci cu peste 9.400 de animale, conform informaţiilor prezentate de autorităţi.

Directorul DSVSA Prahova, Mihai Terecoasă, a precizat miercuri că a avut discuţii cu patronul şi cu angajaţii de aici despre măsurile pe care aceştia trebuie să le ia pentru a preveni extinderea virusului, fiind vizaţi inclusiv angajaţii care au porci acasă şi care ar risca, în eventualitatea unei îmbolnăviri, să aducă virusul şi în fermă.

La Gherghiţa a mai fost semnalată o problemă, Primăria anunţând că nu a găsit un teren pentru o groapă comună, aşa cum prevede legislaţia, motivând că singurele terenuri disponibile sunt încadrate în zone inundabile conform situaţiilor întocmite de Apele Române.

Image
Image
Image
Image