Poluare pe Dâmbu, în timpul ploii torențiale de marți după-amiază. Rafinăria Vega, acuzată că a ignorat avertizările meteorologilor

Pârâul Dâmbu a fost poluat, marți după-amiază, cu produs petrolier. Potrivit ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu, incidentul ar fi fost provocat de Rafinăria Vega, pe fondul ploii torențiale.

De altfel, Gavrilescu i-a acuzat pe reprezentanții rafinăriei că au ignorat avertizarea meteo și nu au luat măsurile suplimentare necesare pentru prevenirea incidentului.

Citiți și: Codul portocaliu de marți după-amiază de lasă cu demisii. Ce s-a întâmplat cu sistemul antigrindină?

"Astăzi, în jurul orei 16.20, am fost informată, de locuitori din zonă, că, pe suprafața apei pârâului Dâmbu, la Ploiești, au apărut irizații de produs petrolier, în vecinătatea Podului Văleni.

Am luat legătura, imediat, cu APM Prahova, care a anunțat Garda de Mediu și Apele Române, pentru a-și intra în atribuții, de urgență.

Poluatorul s-a dovedit a fi fost Rafinăria Vega.

Imediat, acesta a stopat deversarea cauzată de ploaia torențială și situația se află sub monitorizare.

Nu este pentru prima dată când ploile cauzează astfel de incidente.

Dacă specialiștii rafinăriei ar fi ținut cont de prognoza meteo pe care o primesc, prin contract, de la ANM, ar fi putut evita, prin măsuri suplimentare de siguranță, inclusiv această problemă!

Prognozele meteo devin din ce în ce mai importante, ca urmare a efectelor schimbărilor climatice.

Fenomenele meteorologice extreme, cum au fost tornada, de astăzi, de la Drajna-Călărași, și vijelia cu grindină din Prahova sunt o dovadă că trebuie să fim informați corect și în timp util și că trebuie să și întreprindem toate măsurile posibile pentru minimizarea efectelor acestora", a transmis ministrul Mediului.

Citiți și: VIDEO - Grindina și șuvoaiele au făcut prăpăd la Urlați. Inundații și în alte localități din estul județului

Citiți și: VIDEO - Tornadă în zona Drajna. Rafalele au luat acoperișurile mai multor case și au răsturnat un autocar cu 39 de pasageri

Sursa foto: Facebook/ Grațiela Gavrilescu

 

Image
Image
Image
Image