Prahova, sub cod portocaliu de furtuni și cod galben de caniculă

Prahova, sub cod portocaliu de furtuni și cod galben de caniculă

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat avertizările emise ieri și a instituit cod galben de caniculă valabil astăzi, în sudul și sud-estul țării. "Disconfortul termic va fi accentuat în cea mai mare parte a Munteniei, în vestul Dobrogei, local în Oltenia și în sudul Moldovei, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa frecvent în jurul pragul critic de 80 de unități. Se vor înregistra temperaturi maxime de până la 35…36 de grade" este alerta emisă de ANM valabilă sâmbătă, până la ora 19.00.

În același timp, însă, numeroase regiuni intră sub avertizări cod galben și cod portocaliu de instabilitate atmosferică.

Astfel, până duminică dimineață, "în nordul și centrul teritoriului, precum și în zonele de deal și de munte, iar local și în regiunile estice și sudice, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse, frecvente descărcări electrice, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și izolat 40...60 l/mp".

ANM a emis și un cod portocaliu valabil până duminică, la ora 4.00, local în Moldova, Transilvania, Maramureș și la munte, precum și în nordul și nord-estul Munteniei, unde "vor fi intervale cu averse, frecvente descărcări electrice, intensificări puternice ale vântului (rafale de 70...90 km/h), vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 35...40 l/mp și pe arii restrânse 50...70 l/mp".

 

Image
Image
Image