Primele informații furnizate de HIDRO Prahova, după incidentul de la stația de epurare de la Sinaia

Primele informații furnizate de HIDRO Prahova, după incidentul de la stația de epurare de la Sinaia

Hidro Prahova a transmis, marți, propriul punct de vedere referitor la incidentul petrecut în noaptea de duminică spre luni, la spația de epurare Sinaia, acolo unde societatea, care operator regional al sistemelor publice de apă și canalizare în județul Prahova, are în derulare Contractul de lucrări CL1 – “Reabilitare și extindere stații de epurare apă uzată în orașele Sinaia, Breaza”, în cadrul căruia este în curs de implementare investiția “Reabilitarea și extinderea stației de epurare apă uzată în orașul Sinaia”. Lucrările de construcție se desfășoară pe amplasamentul stației de epurare existente, acesta fiind incidental făcut public de Administrația Națională “Apele Române”.

“Lucrările se încadrează în graficul de execuție agreat împreună cu Antreprenorul – Asocierea Construcții Erbașu SA – WTE Wassertecnik GmbH, prin lider de asociere Construcții Erbașu SA. În această etapă, fluxul apelor uzate care intră în Stația de epurare respectă autorizația de gospodărire a apelor.

În cursul nopții de 21.02.2021, în jurul orei 1.00, structura de beton a bazinului decantor primar în funcțiune a cedat, prin fisurarea și apoi prăbușirea unui perete, care avea o structură degradată și urma să fie demolat. Apele uzate din interiorul bazinului decantor primar se află stocate temporar în amplasamentul din incinta Stației de epurare, fără ca emisarul (râul Prahova) să fie poluat.

Societatea HIDRO PRAHOVA a informat Apele Române referitor producerea acestui incident imediat după ce a primit o comunicare oficială în acest sens din partea Antreprenorului și a efectuat evaluarea de risc cu privire la impactul asupra factorilor de mediu apă-sol. Potrivit primelor evaluări, de la momentul producerii incidentului și până la anunțul oficial către autoritățile de control, factorii de mediu nu au fost afectați, iar apele uzate au fost stocate în perimetrul stației.

După anunțul societății HIDRO PRAHOVA SA cu privire la producerea acestui eveniment, o echipă de inspecție de la Apele Române s-a deplasat la fața locului, fiind emisă cu această ocazie o Notă de Constatare a Administrației Naționale Apele Române.

Documentul confirmă faptul că, la momentul controlului, nu au fost semnalate elemente de poluare, fiind însă recoltate probe de apă, care urmează să fie analizate atât în Laboratorul de calitate a apelor din cadrul SGA Prahova, cât și de către Beneficiar, printr-un laborator acreditat”, au transmis reprezentanții companiei. 

Aceștia menționează că, potrivit măsurilor dispuse prin Nota de Constatare emisă de Administrația Națională Apele Române, “HIDRO PRAHOVA SA va monitoriza zilnic calitatea apei uzate evacuate în râul Prahova și va înainta rapoartele de încercare către SGA Prahova. Până la data de 9 martie 2021, reprezentanții HIDRO PRAHOVA, precum și Antreprenorul, vor realiza lucrări în vederea asigurării treptei de epurare prevăzută de autorizația de gospodărire a apelor în vigoare”, iar “orice eveniment din Stația de epurare care poate afecta calitatea apei râului Prahova va fi adus imediat la cunoștința SGA Prahova, așa cum s-a întâmplat și până în prezent”.

Precizările vin la mai bine de la 24 de ore de la producerea incidentului respectiv, întârzierea fiind explicată de reprezentanții Hidro Prahova prin faptul că au considerat “că orice comunicare poate fi asumată după evaluarea completă a situației, pentru o informare publică corectă”.

Într-un comunicat al Administrației Naționale “Apele Române”, instituția precizează că “după rezultatele analizelor de apă, Inspecția Bazinală de Apă va calcula cuantumul amenzii, inclusiv pentru faptul că acesta a anunțat târziu pe reprezentanții Apele Romane Buzău-Ialomița”.

Sursa foto: Apele Române

Image
Image
Image