Probleme mari cu alunecările la Ceraşu. Mai multe case riscă să se prăbuşească!

Comuna prahoveană Ceraşu a fost puternic afectată de alunecările de teren produse în iarnă şi în această primăvară. Mai multe locuinţe sunt în pericol, avertizează autorităţile locale, care spun că au fost deteriorate şi unele ziduri de sprijin care fuseseră amenajate în ultimii ani tocmai pentru consolidarea terenului.

O comisie trimisă de Prefectură a efectuat verificări amănunţite în zonă. Pe cursul pârâului Valea Slonului au apărut două alunecări de teren, una cu o diferenţă de nivel de circa 7 metri, care pune în pericol locuinţa unei familii, în punctul Văleanu, şi una reactivată, în punctul Perţea, pe o lungime mult mai mare, de circa 150 de metri, şi la o înălţime a versantului de circa 50 de metri. Sunt în pericol gospodăriile aflate în imediata vecinătate a versantului, avertizează conducerea Primăriei. De asemenea, zidul de sprijin a fost distrus în zona unui pod realizat din traverse de cale ferată, ceea ce pune în pericol podul şi riscă să lase fără cale de acces cele 7 gospodării din zonă.

Pe cursul pârâului Valea Borului, o alunecare de teren reactivată a condus la erodarea unui mal şi afectarea, pe o lungime de 80 de metri, a unui drum local. Un podeţ metalic care traversează acest pârâu are afectată încastrarea la ambele capete, mai avertizează specialiştii care au făcut verificări în zonă.

La intrarea în satul Valea Lespezii, s-a produs o eroziune a malului drept al pârâului Drajna, pe o lungime de circa 70 de metri, care pune în pericol podul de legătură dintre drumul comunal şi gospodăriile din zonă. De asemenea, în în aval de confluenţa pârâului Drajna cu pârâul Valea Lespezii, există o eroziune puternică a malului stâng, care pune în pericol gospodăriile din imediata vecinătate, dar şi o alunecare de teren care afectează versantul de pe malul drept şi care poate afecta cele 20 de gospodării aflate pe versant, a mai subliniat comisia.

În zona Salaman-Făget s-a produs o alunecare de teren a unui versant, care pune în pericol cele şase locuinţe situate pe acesta, precum şi stâlpii de înaltă tensiune din zonă, mai arată raportul.

Drumul Comunal 30 este de asemenea într-un real pericol, avertizează autorităţile, care spun că acesta reprezintă singura cale de acces spre satul Slon. Problemele sunt cauzate de distrugerea unui prag de fund din beton realizat pe cursul pârâului Drajna, fenomen care a dus la coborârea cotei talvegului cu aproximatuiv doi metri şi la prăbuşirea apărării de mal din zidărie de piatră de pe malul stâng. Zidul de sprijin care susţine acelaşi drum a mai fost avariat şi într-un alt punct, pe o lungime de aproximativ 30 de metri. De asmenea, un zid de sprijin realizat din cuburi din beton pentru susţinerea malului stâng al pârâului Drajna a fost distrus pe o lungime de 80 de metri, în timp ce un zid de sprijin din traverse CF de pe malul drept a fost distrus pe aproape 40 de metri.

În satul Brădet, un drum local situat în vecinătatea pârâului omonim a fost blocat, după prăbuşirea unui versant. Această prăbuşire a blocat parţial şi cursul de apă şi pune în pericol gospodăria unei familii.

Alte trei gospodării sunt în pericol în satul Slon, avertizează autorităţile din Ceraşu. Aici există o alunecare produsă pe o lungime de 450 de metri şi o lăţime de circa 100 de metri, se mai arată în raport.

Image
Image
Image