Producătorul și distribuitorul de biocide neconforme, amendați cu 35.000 de lei

În contextul perchezițiilor derulate marți, în București, Prahova și Ilfov, la două firme specializate în biocide, Ministerul Sănătății a precizat că, în cadrul acțiunilor de control tematice realizate, în anul 2018, de către inspectorii sanitari din cadrul  Direcțiilor de Sănătate Publică județene, prin  care a fost verificată calitatea unui număr de 15 produse biocide utilizate în unități sanitare și cabinete de înfrumusețare,  au fost prelevate şi analizate probe din aceste produse în laboratoare acreditate RENAR".

Oficialii au explicat că, în urma analizelor efectuate, 3 produse biocide au fost neconforme din punct de vedere al eficacității fungicide  (candida albicans si aspergilus niger). Mai exact, este vorba despre loturi  depistate necoforme din aceste  produse biocide, care se utilizează pentru dezinfecția suprafețelor și instrumentarului.

"Două dintre produsele neconforme  aparțin unui producător din București, care are deschis punct de lucru în județul Ilfov.  Al treilea produs biocid neconform este produs într-un stat membru al UE și distribuit de o firmă din județul Prahova. Inspecția Sanitară de Stat din Ministerul Sănătății a dispus Direcțiilor de Sănătate Publica județene, pe raza cărora se aflau producătorii sau distribuitorii produselor constatate neconforme, să efectueze verificări în unitățile sanitare. In paralel, la nivel național, DSP-urile județene au dispus retragerea de la furnizorii de servicii medicale publice sau private și de la cabinetele de înfrumusețare,  a acestor produse și returnarea lor la producători/ distribuitori. Directiile de Sănătate Publică din București și Prahova au aplicat  producătorului/ distribuitorului   amenzi pentru neconformități,  în cuantum total de 35.000 lei", mai informează MS.

Citiți și:  Prima reacție a reprezentanților firmei din Prahova vizate de percheziții în noul dosar privind dezinfectanți neconformi: "Ministrul are probabil alte interese"

De asemenea, în urma rezultatelor de laborator primite  la finalul lunii decembrie 2018,  în luna ianuarie 2019, Ministerul Sănătății a sesizat organele abilitate, ajungându-se, astfel, la întocmirea dosarului penal în care s-au derulat perchezițiile de marți.

 

 

Image
Image
Image