Prognoza pentru 1 Mai: FENOMENE PERICULOASE în aproape toată țara. Zeci de județe, sub cod galben de ploi și vijelii

ANM a emis, marți, o informare meteo valabilă de la ora 14.00 până mâine, la ora 21.00. Meteorologii avertizează că, "în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15...25 l/mp. Astfel de fenomene vor fi mai frecvente și mai intense în regiunile nordice, nord-estice, vestice și centrale, iar în a doua parte a zilei de marți (30 aprilie) și la începutul nopții de marți spre miercuri (30 aprilie/01 mai) în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, precum și în Muntenia, Moldova și Dobrogea. În cursul zilei de 1 mai, vântul va avea local și temporar intensificări în majoritatea regiunilor, cu rafale în general între 45 și 55 km/h."

Pentru aproape 24 de ore, mai multe regiuni din vestul și nordul țării se vor afla chiar sub cod galben de ploi. Alerta este valabilă de marți, ora 15.00, până miercuri, la ora 10.00. "În noaptea de marți spre miercuri (30 aprilie/01 mai) și la începutul zilei de miercuri (1 mai) în Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei, Transilvaniei și Crișanei și local în zona de munte, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 25 l/mp și izolat 40...50 l/mp", se arată în atenționarea publicată cu puțin timp în urmă de ANM și valabilă în județele Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Cluj, Caraș-Severin, Hunedoara, Harghita, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Sălaj, Satu Mare, Suceava și Timiș.

Miercuri dimineață, la ora 10.00, intră în vigoare un alt cod galben, de această dată emis pentru jumătatea sudică a țării. Mâine, până la ora 21, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de 55....65 km/h și temporar 70...75 km/h.

 

Image
Image
Image