Programul la Pașapoarte, prelungit începând de luni

Aglomerația de sezon prelungește programul la ghișeele serviciilor de Pașapoarte. Oficialii MAI susțin, însă, că deși au eliberat aproximativ 135.000 de documente, de la începutul sezonului estival, nu a fost înregistrată depăşirea termenului de 10 zile lucrătoare actele de călătorie sunt gata și pe parcursul anului.

"Menționăm că deși normele legale în vigoare prevăd un termen de 15 zile lucrătoare pentru eliberarea pașapoartelor simple electronice, în practică acestea se eliberează în doar 10 zile lucrătoare.  Perioada de emitere a documentului de călătorie românesc – 10 zile lucrătoare este una rezonabilă la nivel european, luând spre exemplu Franța unde acest document se eliberează în 2-4 săptămâni sau Germania cu o perioadă de așteptare de 4-6 săptămâni", au punctat reprezentanții MAI.

Chiar și așa, "pentru a veni în sprijinul cetățenilor români, începând cu data de 24.06.2019, programul de lucru cu publicul a fost prelungit cu 2 ore în mun. București și în 31 de județe unde s-a constatat un trend ascendent al numărului de solicitări de pașapoarte. Tot pentru evitarea aglomerației la depunerea cererilor de eliberare a pașaportului, reamintim solicitanților că au posibilitatea de a se programa online, pe site-ul https://www.epasapoarte.ro/, iar pentru a nu mai sta la coadă pentru a ridica pașaportul, a fost introdusă posibilitatea expedierii pașaportului simplu electronic prin poștă. De asemenea, cetățenii pot verifica stadiul cererii lor la adresa https://epasapoarte.ro/verifica/, existând posibilitatea ca acesta să fie eliberat mai devreme decât termenul comunicat la depunerea solicitării", se mai arată în informarea transmisă de MAI.

Direcția Generală de Pașapoarte a anunțat că, în perioada 24.06 - 16.08.2019, programul de lucru cu publicul la Serviciile Publice Comunitare pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple se prelungeşte cu 2 ore, în intervalul orar 08.30-18.30, în toate structurile din țară, mai puțin cele din județele Buzău, Caraş-Severin, Călăraşi, Covasna, Giurgiu, Ialomiţa, Harghita, Tulcea, Teleorman şi Sălaj.

Începând cu data de 1 ianuarie 2019, au fost puse în circulație noile modele de pașapoarte electronice cu elemente suplimentare de siguranță, fiind printre cele mai de greu de contrafăcut din lume, ceea ce presupune o perioadă specifică pentru implementarea tuturor elementelor de protecție, unele vizibile cu ochiul liber, altele doar în anumite spectre de lumină.

Elementele de securitate au la bază noile tehnologii în materie, cum ar fi desene stilizate, microtext, diferite tehnici de imprimare şi elemente optic variabile, dar şi unele realizate prin nanotehnologie. Sunt utilizate cerneluri speciale, hârtie de securitate cu filigran și fir metalic, fir de coasere în trei culori (roşu, galben şi albastru), una dintre culori fiind fluorescentă. În masa hârtiei este inserat un fir metalic fluorescent, care, în lumină UV, reacţionează în trei culori (roşu, galben-verzui şi albastru).

Sursa foto: romanialibera.ro

 

Image
Image
Image