Raed Arafat: Dacă cineva refuză să poarte mască, nu va fi lăsat în secția de votare

Raed Arafat: Dacă cineva refuză să poarte mască, nu va fi lăsat în secția de votare

Șeful DSU, Raed Arafat, precizează într-o postare pe Facebook că dacă o persoană refuză să poarte masca de protecție nu va fi lăsată să intre în secția de votare. Asta nu înseamnă că acea persoană este împiedicată să voteze, ci că regulile de igienă și protecție adoptate trebuie respectate.

Raed Arafat precizează că nu este vorba de un ordin al său, ci de reguli adoptate.

„Astăzi a fost emisă Hotărârea 45 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) care include şi regulile de igiena şi protecţie pentru ziua de vot.

Tot astăzi în cadrul şedinţei de guvern s-a adoptat, în baza hotărârii CNSU, hotărârea de guvern care adopta regulile respective urmând să fie emis un ordin de aplicare comun al Min. Sănătăţii şi Min. Afacerilor Interne.

Regulile stabilite includ purtarea măştii în secţia de vot pentru toţi care se afla în interiorul secţiei, inclusiv votanţii. Astfel purtarea măştii devine obligatorie prin efectul prevederilor legale aprobate de guvern.

În cadrul conferinţei de presă după şedinţă de guvern, unul dintre jurnaliştii prezenţi mi-a adresat întrebarea ipotetică dacă o persoană care nu vrea sa poartă masca în secţia de vot poate intra să voteze. Iar răspunsul meu a fost că nu, din momentul din care a fost emis un act normativ câteva minute mai devreme care prevede clar regulile. Mai ales că la secţiile de vot, conform Legii 135/2020, vor exista rezerve de măşti pentru cei care vin la secţia de vot fără mască.

Deci ca să concluzionăm:

  1. Nu este vorba despre un ordin al lui Arafat!
  2. Este vorba despre un act normativ emis la nivelul guvernului având la bază şi hotărârea CNSU şi recomandările specialiştilor în sănătate publică.
  3. Nimeni nu va fi împiedicat să voteze, însă purtarea măştii în interiorul secţiei de vot este una din măsurile minime necesare pentru a proteja comisia care va sta în interiorul secţiei ore în şir precum şi alegătorii care vor fi în interiorul secţiei aşteptând să ajungă la urne.
  4. Dacă cineva nu vrea sa poartă masca de protecţie în interiorul secţiei înseamnă că acesta va risca viaţa celor din jur, inclusiv a membrilor comisiei de vot. În acest caz preşedintele comisiei va trebui să respecte legislaţia şi să nu permită celor fără mască să intre în secţia de vot, iar la intrare trebuie să existe o rezervă de măşti în cazul în care cineva dintr-un motiv sau altul nu are masca, aşa cum prevede Legea 135 / 2020.

Încercarea de a crea un fals scandal prin acuzaţii şi afirmaţii nefondate la adresa mea şi insistenţa de a mă prezenta în postura falsă a unei persoane care inclaca Constituţia şi Legea, şi care împiedică cetăţenii să voteze, este departe de fi un demers jurnalistic de orice nivel fiind vorba doar despre o manipulare şi denaturare a adevărului”, a explicat Raed Arafat în postarea sa.

Sursă foto facebook.com/DrRaedArafat/photos.

 

Image
Image
Image