Răspuns oficial al MAI: Aproape 4.500 de condamnați se află în libertate. Printre ei sunt sute de criminali, violatori și tâlhari

Un răspuns formulat de Ministerul de Interne, la solicitarea deputatului Robert Turcescu, arată că mii de condamnați se sustrag, în prezent, executării pedepsei, și figurează în baza de date a persoanelor urmărite.

"Din informațiile furnizate de IGPR rezultă că la data de 12.06.2019, în baza de date «Urmăriți», figurau 4.450 de persoane condamnate, pe numele acestora fiind emise de instanțele penale mandate de executare a pedepsei cu închisoarea. Din numărul total, 350 de persoane sunt urmărite la nivel național, iar 4.100 la nivel internațional", se arată în răspunsul MAI.

Sursa citată mai precizează că, din cei 4.450 de condamnați dați în urmărire, 107 au de executat pedepse pentru infracțiuni contra persoanei, 194 pentru trafic și exploatarea persoanelor vulnerabile, iar peste 800 pentru furturi și tâlhării.

Din datele publicate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), în prezent în închisorile din România sunt încarcerate 20.307 persoane. Prin urmare, cei aproape 4.500 de condamnați căutați de poliție reprezintă cam 20% din totalul celor care au de executat, la acest moment, pedepse privative de libertate.

Răspunsul integral poate fi citit aici.

 

Image
Image
Image