Riscul de producere a avalanșelor se menține însemnat în Bucegi și Făgăraș

La munte, vremea s-a răcit de la o zi la alta, cerul a fost mai mult noros și s-au semnalat precipitații în toate masivele monitorizate, mai însemnate cantitativ în vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali, local înregistrându-se cantități de 15 l/mp și izolat de 35 l/mp (la Țarcu). Acestea au fost predominant sub formă de lapoviță și ninsoare, a anunțat ANM. Vântul a suflat slab și moderat cu intensificări locale pe crestele din vestul Meridionalilor, unde au atins 50 – 60 km/h. Temporar pe creste s-a semnalat ceață. Stratul de zăpadă a scăzut semnificativ în toate masivele cu până la 35 cm, exceptând vestul Meridionalilor unde s-a menținut relativ constant datorită ninsorilor din ultimele 48 ore.

În masivele Bucegi și Făgăraș au fost semnalate mai multe curgeri și avalanșe de dimensiuni mici, dar izolat și mari la Bâlea Lac, cu declanșare de la peste 2000 m, de pe versanți cu expoziție predominant nordică, precizează meteorologii, care avertizează că, în aceste condiții, riscul rămâne însemnat, la peste 1800 de metri, și moderat, la altitudini mai mici.

În Făgăraș, potrivit ANM, "precipitațiile mixte (predominant ninsori la peste 2000 metri) moderate cantitativ, de peste 10-15 l/mp vor îngreuna suplimentar actualul strat de zăpadă deja umezit în partea sa superioară. Apa rezultată din topire va umezi și interiorul stratului, unde întâlnind crustele vechi de gheață va forma planuri de alunecare pentru straturile superioare. Astfel, pe pantele suficient de înclinate, în care s-a menținut zăpada din depozitele vechi se vor semnala curgeri și avalanşe de topire, izolat și spontane de dimensiuni medii ce pot antrena și straturile din profunzime, riscul fiind amplificat la orice supraîncărcări."

Pentru Bucegi, ANM arată că "precipitațiile mixte moderate cantitativ de peste 10-15 l/mp (predominant ninsori la peste 2000 metri) vor îngreuna suplimentar actualul strat de zăpadă deja umezit în primii 50 cm ai săi. Apa rezultată din topire va umezi ușor și interiorul stratului, unde la contactul cu crustele vechi de gheață va forma planuri de alunecare pentru straturile superioare. Astfel, pe pantele suficient de înclinate și pe văile umbrite unde s-a menținut zăpada din depozitele vechi se vor semnala curgeri și avalanşe de topire, izolat și spontane, în care se pot antrena și straturile din profunzime, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de mici."

Între 1600-1800 m, izolat pe firul văilor sau pe pantele înclinate și umbrite cu zăpadă rămasă din depozitele vechi, se mai pot declanșa curgeri sau avalanşe de topire. La altitudini de sub 1700 m stratul este discontinuu sau topit, mai precizează meteorologii.

Image
Image
Image