Schimbări importante propuse în sistemul 112, după tragedia din Caracal. STS nu e în stare să localizeze apelurile

Au apărut primele propuneri din partea grupului de lucru convocat de premier pentru îmbunătăţirea activităţii la nivelul Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă. Comitetul condus de Raed Arafat vrea schimbarea legislaţiei privind sistemul 112, miza ţinând de posibilitatea localizării apelurilor şi prelucrarea datelor cu caracter personal.

În ședința de miercuri, șeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat, a supus analizei propunerile de modificare a OUG 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență, propuneri de completare a raportului de informare a prim-ministrului şi completarea și explicitarea de către STS a aspectelor tehnice care limitează capacitatea de localizare prin utilizarea tehnologiei AML, chiar și în condițiile implementării acesteia, relatează România TV. Comitetul format după tragedia din Caracal a considerat că sunt necesare modificări asupra OUG 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență precum și asupra OUG 111/2011 privind comunicațiile electronice. Astfel, până la data de 2 august a.c., Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale cu sprijinul celorlalte entități implicate, va prezenta nota de fundamentare și proiectul de modificare a OUG 34/2008 care va viza în principal modalitatea de gestionare a datelor de identificare a utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă, obligațiile operatorilor de telefonie mobilă, accesul agențiilor specializate la date de identificare a localizării apelantului doar în situații de urgență, posibilitatea accesării altor date relevante, doar în operațiunile de căutare-salvare, prezumarea consimțământului clientului pentru localizare în contextul apelării numărului de urgență unic 112. De asemenea, discuțiile au vizat și situațiile de mobilitate a persoanelor aflate în proximitatea granițelor țării și modalitatea de localizare după trecerea frontierei de stat.

Totodată, s-a considerat a fi necesară identificarea unei soluții în vederea consilierii apelanților în situații de urgență, din punct de vedere psihologic și nu numai. Prin prisma celor expuse mai sus, Comitetul consideră că este imperios necesar în a recunoaște dispecerul de urgență, ca meserie distinctă adaptată la specificul agenției.

Image
Image
Image
Image