Sindicatul Național al Polițiștilor și al Personalului Contractual trage un semnal de alarmă cu privire la numărul mare de locuri rămase libere în actuala sesiune din școlile de agenți de Poliție ale MAI. Mai mult de o cincime nu vor fi ocupate, din cauza numărului mic de înscriși.
„Din păcate, după primele trei probe derulate - examinarea psihologică, proba sportivă și evaluarea scrisă a cunoștințelor -, numărul candidaților rămași în cursă, pentru a susține ultima probă, respectiv evaluarea medicală, a scăzut sub nivelul așteptărilor, astfel încât, în acest moment, putem spune cu certitudine că, la două dintre cele trei Școli ale MAI, respectiv la Câmpina și Oradea, se va consemna un alt rezultat negativ, după cel din 2023, când au fost ocupate, per total școli/sesiune, aprox. 60% dintre locurile scoase la concurs.
Înainte de proba finală / evaluarea medicală, care va decide numărul candidaților admiși la actuale sesiune, rezultatele se prezintă astfel:
- Școala de agenți de poliție Câmpina - număr total locuri scoase la concurs, 1.340; număr total candidați promovați, 1.094 (dintre care 8 rromi/alte minorități); procent ocupare locuri - 81,7%;
- Școala de agenți de poliție Cluj - număr total locuri scoase la concurs, 300; număr total candidați promovați, 353 (dintre care 4 rromi/alte minorități); procent pozitiv, în prezent;
- Școala de pregătire a agenților PF Oradea - număr total locuri scoase la concurs, 240; număr total candidați promovați, 117; procent ocupare - 47,85%”, atrage atenția SNPPC.
Doar la Școala Cluj, este posibil să se ocupe toate cele 300 de locuri, în funcție, evident, de rezultatele evaluării medicale. La Câmpina vor rămâne neocupate aproximativ 25% din locuri, la iar la Școala de la Oradea, procentajul locurilor neocupate, la final de sesiune, posibil să urce la 60%.
„În total, ar putea rămâne neocupate peste 400 dintre cele 1.880 de locuri scoase la concurs, în cadrul acestor trei școli polițienești, respectiv un procent de circa 22%.
O astfel de situație indică faptul că deficitul de personal în MAI se va menține, iar evoluția acestui indicator poate fi chiar mai dramatică, în lipsa unor măsuri urgente, ferme și consistente de remediere a situației.
Lipsă totală de interes, în actuala sesiune, pentru admiterea în școlile de Poliție. La Câmpina sunt mai puțini candidați decât numărul de locuri
SNPPC a atras atenția, în ultimii ani, prin scrisori oficiale și mesaje publice adresate Președintelui României, Parlamentului, Guvernului, MAI, CSAT, prin nenumărate proteste de stradă, prin declarații și interviuri în mass-media, prin intermediul rețelelor de socializare etc., asupra necesității diminuării deficitului de personal polițienesc, în general, și a unor demersuri care trebuie inițiate cât mai urgent cu putință, pentru a crește atractivitatea tinerilor față de profesia de polițist/polițist de frontieră; însă, din nefericire, semnalele noastre de alarmă - deși suntem cea mai mare organizație sindicală de profil din MAI și partener responsabil de dialog social - nu au fost receptate în parametri de eficiență acțională de către aceste instituții”, transmit sindicaliștii subliniind faptul că este nevoie de predictibilitate în domeniu pentru a asigura o bază sănătoasă de recrutare a viitorilor polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră și pompieri.
Redistribuire pe locurile libere
Școala de la Cluj, singura la care s-a înregistrat o oarecare concurență a anunțat că locurile rămase neocupate în urma desfășurării concursului de admitere la Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina, Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea , Școala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareș,” Fălticeni și la Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica“ Drăgăşani vor fi completate, prin redistribuirea candidaților din aceeași categorie (locuri comune, locuri pentru alte minorități, locuri pentru romi), de către Comisia Centrală de Admitere, pe baza propunerilor comisiilor de admitere, formulate cu respectarea opțiunilor candidaților declarați respinși.
Chiar și așa, e vorba despre câțiva candidați, care nu vor schimba prea mult datele problemei, în școlile în care numărul de candidați promovați a fost semnificativ mai mic decât numărul de locuri.