Temperaturi de vară, dar și furtuni, ploi și grindină. Alertă de ultimă oră de la ANM

În jumătatea sudică a țării, temperaturile ajung luni, la amiază, și la 28 de grade Celsius, dar valorile resimțite ating chiar 30 de grade în sud-estul țării, inclusiv la Ploiești, și ajung până la 32-33 de grade în Lunca Dunării.

Meteorologii anunță, însă, că sunt condiții favorabile unor noi manifestări de instabilitate atmosferică ș au emis chiar noi alerte în acest sens.

De luni, ora 16.00, până miercuri, la ora 23.00, este în vigoare o informare meteo potrivit căreia vor fi perioade de timp în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată îndeosebi în zonele de deal și de munte, precum și în regiunile vestice, nordice, sud-vestice și centrale. Se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15...25 l/mp, iar pe arii restrânse 35...50 l/mp.

Meteorologii avertizează și că gradul de instabilitate atmosferică se va menține accentuat pe tot parcursul acestei săptămâni, în majoritatea regiunilor, emițând, totodată, cod galben de furtuni pentru Banat, vestul și nordul Olteniei, Crișana, Maramureș și vestul Transilvaniei.

De luni seară și până marți, la ora 6.00, în aceste regiuni vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și izolat 40...50 l/mp.

Image
Image
Image
Image