ULTIMA ORĂ | Bilanţul ISU Prahova după vijeliile de noaptea trecută: 3 morţi, 129 de persoane evacuate, sute de gospodării inundate

A fost prăpăd, vineri, în Prahova, din cauza fenomenelor meteo extreme. Cele mai grave probleme au apărut în estul judeţului, în special în Sângeru, Lapoş şi Valea Călugărească. Patru copii au fost luaţi de o viitură puternică, din propria locuinţă, alături de mama lor. Femeia a fost salvată de un trecător, în schimb micuţii, cu vârste între 9 luni şi 6 ani, n-au mai fost recuperaţi la timp. Trei dintre ei au fost găsiţi, fără suflare, vineri seara şi sâmbătă dimineaţa, pe malurile Cricovului Sărat. Numeroase gospodării au fost inundate, mai multe drumuri au devenit impracticabile, iar circulaţia trenurilor a fost oprită pe linia Ploieşti - Buzău. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova a prezentat, sâmbătă dimineaţă, un bilanţ actualizat al pagubelor înregistrate.

"În urma fenomenelor meteorologice periculoase produse în zona de competenţă a inspectoratului, pompierii prahoveni au intervenit în cursul zilei de vineri și noaptea de vineri spre sâmbătă cu motopompe și alte mijloace pentru evacuarea apei din 15 locații, respectiv Berceni, Valea Călugărească, Gherghița, Râfov, Albești Paleologu, Dumbrava, Câmpina, Sângeru, Lapoș, Urlați, Mizil, Sinaia, Ploiești, Ceptura și Bălțești fiind afectate 76 locuințe și 132 gospodării. În localitatea Lapoș, s-a produs o viitură care a afectat mai multe locuințe, anexe gospodărești, autoturisme și animale. Totodată, 100 de persoane au fost evacuate, acestea fiind cazate temporar la rude. În localitatea Valea Călugărească 29 de persoane au fost evacuate din calea apelor. Unda de viitură a surprins și localitatea Sângeru, unde o femeie și 4 copii au fost luați de ape. Femeia a fost salvată, însă patru minori cu vârste cuprinse între 9 luni și 6 ani au fost dați dispăruți. Echipajele de pompieri au găsit un copil, în vârstă de 3 ani, care se afla în stop cardio – respirator, s-au executat manevre de resuscitare, însă din nefericire, a fost declarat decedat de către echipajul medical sosit la locul evenimentului", se arată în bilanţul ISU Prahova.

Sâmbătă dimineaţă au mai fost găsiţi doi dintre copii, însă ambii fără semne vitale.

MAI MULTE DETALII AICI:

UPDATE | O fetiță de 9 luni și un băiat de 6 ani, luați de viitură în Prahova, au fost găsiți fără suflare sâmbătă dimineață

Un nou COD ROȘU de INUNDAȚII pe Cricovul Sărat

"Pe timpul nopții, pompierii au monitorizat zonele inundabile și cele afectate, respectiv, Lapoș și Sângeru, verificând creșterea debitelor pe Cricovul Sărat și afluenții săi. Totodată, în comuna Sângeru s-au format șase echipe mixte, care au verificat dacă mai sunt persoane în locuințele aflate în zona inundată. În satul Radila au fost salvați 3 adulți și 4 copii, iar la Dârvari un adult a fost scos din viitură. În localitatea Sângeru, un copil de 5 ani a fost salvat, fiind surprins pe o insulița formata între malurile Cricovului Sărat. În comuna Valea Călugărească, satul Dârvari, pe DJ 101F, din cauza unei viituri, un microbuz cu 25 pasageri a derapat într-un șanț, fiind evacuați cu ajutorul salvatorilor. În Sinaia, pompierii au acționat pentru degajarea carosabilului inundat și a unui autoturism surspins de de ploaia abundentă. În municipiul Ploiești, pompierii au evacuat apă dintr-o locuință și două subsoluri (unitate de învățământ și Spitalul Județean). 162 pompieri militari cu 31 mijloace au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice de protecție a comunităților precum și pentru evacuarea apei din zonele inundate", a mai anunţat ISU Prahova.

CITIŢI ŞI:

VIDEO | Imagini de la cititori. Cum se circulă în Prahova, după prăpădul de vineri seară

Peste 2.500 de prahoveni au făcut noaptea fără curent, în urma vijeliilor

"Preventiv, la nivelul județului au fost transmise mesaje de avertizare pentru populație, prin intermediul sistemului Ro-ALERT, la primirea avertizărilor de tip now casting de cod portocaliu și roșu. Pompierii rămân la datorie, pentru limitarea și înlăturarea potențialelor efecte ale fenomenelor periculoase, monitorizarea situației din zonele vizate precum și evoluția acesteia", se încheie mesajul transmis sâmbătă dimineaţă de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

(Foto: ISU Prahova)

Image
Image
Image