Ultimele pregătiri pentru alegeri. Peste 2.000 de lucrători MAI vor fi la datorie în Prahova

Mai sunt câteva zile înainte de alegerile europarlamentare şi referendumul pe teme de justiţie, iar pregătirile autorităţilor din Prahova intră în linie dreaptă. Prefectura a anunţat că materialele pentru vot, de la buletine de vot la ştampile şi timbre autocolante, vor fi trimise către secţii vineri, iar Poliţia, Jandarmeria şi ISU vor mobiliza în perioada scrutinului peste 2.000 de angajaţi.

Într-o conferinţă de presă organizată joi, conducrea Prefecturii Prahova a prezentat acţiunile derulate până acum şi calendarul ultimelor zile de pregătiri, după ce a bifat deja organizarea şedinţelor de instruire pentru membrii secţiilor de votare, completarea corpului experţilor electorali, pregătirea informaticienilor care vor lucra alături de experţii de la STS şi aducerea materialelor pentru votare. Măsurile speciale continuă şi după ce se vor închide urnele, autorităţile din Prahova estimând că peste 3.000 de persoane urmează să vină la Palatul Administrativ în noaptea de duminică spre luni, după votare, pentru aducerea sacilor cu buletine de vot de la secţii şi predarea tabletelor folosite cu această ocazie. Pentru a face faţă numărului foarte mare de persoane, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova urmează să instaleze lângă intrarea B din palatul Administrativ şi în parcarea dinspre Palatul Culturii mai multe corturi de campanie, cu bănci de aşteptare, pentru a asigura o aşa-zisă "zonă tampon".

Pe durata procesului electoral, vor fi la datorie peste 1.100 de jandarmi, peste 620 de poliţişti, 260 de lucrători ISU, plus reprezentanţi de la Şcoala de Poliţie din Câmpina, Şcoala de Pompieri din Boldeşti şi serviciile Permise şi Paşapoarte din subordinea Prefecturii Prahova. În total, vorbim despre mai bine de 2.000 de persoane din partea structurilor Ministerului Afacerilor Interne. "În noaptea de 26 spre 27 vor veni aproximativ 3.000 de persoane la Palatul Administrativ. Practic, de la fiecare secţie de vot vor fi preşedintele, un membru, operatorul tabletei şi un lucrător MAI care asigură paza transportului. Am luat foarte multe măsuri pentru fluidizare. Tocmai de aceea, din cadrul Prefecturii vor lucra peste 50 de persoane, alături de reprezentanţi de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Direcţia de Statistică, Biroul Electoral şi alte structuri ale MAI. Ne pregătim pentru ca timpul petrecut aici de cei care vin cu buletinele de vot şi procesele-verbale să fie cât mai scurt, iar disconfortul cât mai mic posibil", a declarat Mădălina Lupea, prefectul judeţului Prahova.

658.860 de prahoveni aşteptaţi la vot

Pe listele electorale pentru alegerile din 26 mai figurează aproape 660.000 de prahoveni. Numai în Ploieşti sunt 191.265 de persoane cu drept de vot, potrivit statisticii oficiale. În judeţ vor exista 623 de secţii de votare, organizate în 493 de clădiri publice. Nu mai puţin de 545 de secţii funcţionează în incinta unor unităţi de învăţământ. Instituţiile din subordinea MAI au pregătit şi un plan pentru asigurarea ordinii publice la toate secţiile, 181 dintre acestea fiind repartizate în sarcina Inspectoratului de Poliţie în ziua alegerilor, 204 la Jandarmerie şi 238 către alte structuri, inclusiv Şcoala de Poliţie şi Şcoala de Pompieri.

ISU Prahova a derulat în ultimele zile verificări în toate aceste clădiri, conducerea anunţând că a descoperit 108 deficienţe, toate înlăturate rapid, de la lipsa stingătoarelor de incendiu şi a afişelor de îndrumare către ieşiri şi până la improvizaţii electirce şi amplasarea de mobilier care obstrucţionează căile de evacuare.

8 reclamaţii electorale

IPJ Prahova a anunţat că în perioada campaniei electorale a primit 10 sesizări, dintre care două s-au dovedit a fi de competenţa altor instituţii şi vizând înscrierea unui decedat pe lista electorală, respectiv o cerere de recuzare a unui membru dintr-o secţie de vot. Rămân opt sesizări, care au vizat în general nerespectarea legislaţiei privind afişajul electoral, în cinci dintre cazuri autorii fiind identificaţi şi sancţionaţi contravenţional, a mai anunţat astăzi Poliţia Prahova.

Image
Image
Image