Image

Un marinar român face parte din echipajul unei nave capturate de rebelii din Yemen în Marea Roșie

MAE marinar român
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Israelul a anunţat, duminică, că rebeli houthi din Yemen au capturat o navă cargo la bordul căreia se află 25 de marinari, inclusiv din România. Nava este deţinută de britanici şi este operată de japonezi în sudul Mării Roşii. MAE a transmis luni dimineață că la bordul navei „s-ar afla și un cețățean român”.

Iranul a respins luni acuzațiile Israelului conform cărora rebelii Houthi din Yemen au acționat la îndrumările Teheranului atunci când au confiscat nava deținută de un om de afaceri isrelian, scrie The Guardian, citând AFP, potrivit HotNews.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Nasser Kanani, a declarat că acuzațiile israeliene sunt „nefondate”. „Am transmis în mod repetat că grupurile de rezistență din regiune își reprezintă țările și iau decizii și acționează pe baza intereselor țărilor lor”, a spus el.

Biroul premierului israelian, Benjamin Netanyahu, a acuzat că nava „a fost deturnată sub îndrumarea Iranului de către miliția yemenită Houthi”.

“La data de 19 noiembrie a.c., nava Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, care naviga în Marea Roșie, a fost capturată de către milițiile Houthi și dusă lângă coasta statului Yemen, iar din informațiile de primă sesizare, printre membrii echipajului s-ar afla și un cetățean român.
Din dispoziția ministrului afacerilor externe a fost activată Celula de Criză Interinstituțională, fiind demarate procedurile standard pentru astfel de cazuri care implică cetățeni români.
Ministerul Afacerilor Externe, prin Celula de Criză Interinstituțională, în cooperare și coordonare cu celelalte autorități române cu atribuții în materie și în strânsă legătură cu alți parteneri internaționali continuă să monitorizeze cu maximă atenție situația și întreprinde demersuri în vederea soluționării acesteia.” (MAE)

 

 

Image
Image