Un ploieștean vă cheamă la "PETRECERE", un protest inedit care va avea loc în fața Catedralei "Sf. Ioan", pe 15 martie, de la ora 15.00

Invitația omului de afaceri Ștefan Mandachi, care a construit primul metru de autostradă din Moldova și îndeamnă românii ca mâine să-și oprească activitatea, pentru 15 minute, i-a inspirat și pe alții să caute modalități inedite de a protesta pentru a-și manifesta nemulțumirile.

Unul dintre ei este ploieșteanul Laurențiu Neagu. Acesta a creat, pe Facebook un eveniment nemaivăzut în municipiu: protestul "PETRECERE".

"După cum bine știți vineri, 15 martie, la ora 15:00 românii sunt invitați să se oprească din activitățile pe care le desfășoară pentru 15 minute.

Eu o să fiu în concediu și mulți alți oameni vor fi liberi la acea oră.

Inspirat de îndemnul lui Ștefan Mandachi, dar și de vestele galbene cu care m-am întâlnit destul de des pe drumurile din Franța,  vă invit vineri  la «PETRECERE». Unde? Pe trecerea de pietoni din fața catedralei Sfântul Ioan Botezătorul.

Pentru 15 minute îmi doresc să văd orașul blocat. 15 minute în care simțul civic să iasă la suprafață.

- Dacă nu ai murit în cele 5 ore petrecute în trafic spre munte sau spre casă din lipsa unei autostrăzi, 15 minute nu vei muri dacă stai blocat în traficul din oraș.

- Dacă nu ai murit așteptând ore întregi pe holurile unui spital, nu vei muri 15 minute blocat în trafic.

- Dacă nu ai murit blocat într-un tren 8 ore, 10 ore din cauza întârzierilor, nu vei muri în cele 15 minute în care vom încerca să tragem un semnal de alarmă că așa nu se mai poate.

- Dacă nu ai murit încercând să ieși din țară și în loc de 6 ore ai ajuns să faci 8, 10 ore  din lipsa autostrăzilor, 15 minute nu vor fi un capăt de lume.

- În final, dacă nu ai murit așteptând schimbarea pe care o voiam toți la revoluție haideți să facem noi schimbarea.

Frustrarea mea vine din simplul fapt că lucrez «pe drumuri». Actualizez hărți, iar când văd ce SF-uri au construit oamenii ăștia în Vest mă doare sufletul. O distanță de 400 de kilometri se parcurge în 4 ore și 30 de minute, iar în România ajungi să faci și 7, 8 ore pe aceeași distanță, deci apare un mare semn de întrebare.

Satele și orașele nu au centuri ocolitoare.

Avem drumuri NAȚIONALE din pământ,  în 2019.

Lipsa autostrăzilor și a drumurilor expres duc automat la prețul ridicat al tuturor produselor din supermarket.

Există străzi în marile orașe care arată mai rău decât ulița bunicilor de la țară ( Vezi cartierul Mitică Apostol)

Pentru 15 minute ia aparatul foto că ai ce fotografia la PETRECERE. Este o zonă a contrastelor. 

Dacă îți place să desenezi ia creionul și foaia și hai la PETRECERE. Catedrala este un subiect interesant pentru desen.

Îți place să citești?  Ia o carte și hai la PETRECERE.

Îți place să scrii poezii?  Abia ce a venit primăvara și inspirația este la tot pasul.  Hai să scrii o poezie la PETRECERE.

Nu rămâne indiferent! 

Cine tace consimte!" a scris acesta, pe pagina dedicată evenimentului.

Dacă pentru Ploiești protestul reprezintă o premieră, astfel de acțiuni au mai avut loc, în ultimul an, și în alte localități din țară. Practic, în timpul unui asemenea protest, pietonii traversează strada în mod repetat, blocând astfel traficul în zona respectivă.

 

Image
Image
Image