fbpx

USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe tema suprataxării muncii part-time

USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe tema suprataxării muncii part-time

Image
Image

USR și Forţa Dreptei au sesizat, miercuri, Curtea Constituţională în legătură cu legea care modifică Codul Fiscal și propune supraimpozitarea muncii part-time.

Sesizarea depusă vizează legea de aprobare a Ordonanței Guvernului 16/2022 prin care au fost aduse mai multe modificări Codului fiscal. Până la finalizarea procedurii parlamentare, ordonanța putea fi atacată la CCR doar de Avocatul Poporului.
Potrivit HotNews.ro în sesizarea celor două partide se arată că suprataxarea muncii part-time încalcă mai multe articole din Constituție referitoare la dreptul la muncă și la așezarea justă a sarcinilor fiscale.

„Pe de o parte, impozitarea persoanelor care muncesc una, două, patru sau șase ore pe zi la fel ca cele care muncesc opt ore pe zi contravine regulii ca valoarea contribuției să difere de la persoană la persoană în funcție de cuantumul veniturilor realizate, consemnată și în decizii anterioare (din 2006 și 2009) ale Curții Constituționale.
Pe de altă parte, suprataxarea muncii part-time a fost adoptată la jumătatea lunii iulie și s-a aplicat din august, adică după două săptămâni. Au fost, astfel, încălcate principiul securității juridice consacrat de Constituție și prevederile Codului fiscal care spun că „în cazul în care prin lege se introduc impozite, taxe sau contribuții obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilități existente, acestea vor intra în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecărui an şi vor rămâne nemodificate cel puțin pe parcursul acelui an”, spune USR.

Totodată, suprataxarea salariilor pe normă parțială a fost făcută fără o justificare bazată pe o analiză de impact, fără date economice sau statistic, susțin cele două partide.

Parlamentul a adoptat, săptămâna trecută proiectul de lege care aprobă Ordonanța 16/2022 privind modificarea Codului Fiscal. Parlamentarii PSD, PNL și UDMR au votat menținerea suprataxării contractelor de muncă part-time.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!  

Foto ccr.ro.

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.