UZPR Prahova: „Observăm o tendință îngrijorătoare în care jurnaliștii sunt supuși unor acuzații și procese în mod excesiv”

UZPR Prahova: „Observăm o tendință îngrijorătoare în care jurnaliștii sunt supuși unor acuzații și procese în mod excesiv”
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Filiala Prahova a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) reclamă, într-un comunicat de presă, o creștere a numărului de procese civile intentat împotriva jurnaliștilor, avertizând că această practică poate avea un efect de cenzurare și descurajare, limitând „libertatea de a aborda subiecte sensibile sau de a critica autoritățile”.

„În ultima perioadă, asistăm la o creștere de natură a ne pune pe gânduri a proceselor intentate jurnaliștilor, un fenomen care ridică serioase îngrijorări în ceea ce privește libertatea presei și democrația. Actul de a furniza informații veridice și relevante societății reprezintă un pilon fundamental al oricărei democrații sănătoase și pluraliste. Cu toate acestea, observăm o tendință îngrijorătoare în care jurnaliștii sunt supuși unor acuzații și procese în mod excesiv, sub pretextul defăimării sau răspândirii de informații false”, se arată într-un comunicat transmis de UZPR, semnat de președintele filialei Prahova, Claudius Dociu.

UZPR trage un semnal de alarmă privind încercările de descurajare a jurnaliștilor

„Colegilor noștri Sebastian Ignat, Eugen Cristescu sau Cristina Iancu le-au fost intentate procese fiindu-le solicitate unora dintre ei daune de zeci de mii de euro, iar in unele cazuri s-a mers pana acolo încât în instanță reclamanții le-au negat acestora calitatea de jurnaliști.
Aceste acțiuni pot avea un impact negativ semnificativ asupra modului în care presa își îndeplinește rolul de gardian al opiniei publice și al informării corecte a cetățenilor. Într-o societate liberă și democratică, jurnaliștii au responsabilitatea de a investiga și aduce la lumină fapte care pot fi de interes public. Procesele frecvente și costisitoare pot avea un efect de descurajare asupra jurnaliștilor, limitându-le libertatea de a aborda subiecte sensibile sau de a critica autoritățile. Acest lucru poate duce la o cenzură indirectă și la o scădere a calității informațiilor disponibile pentru public”, se mai arată în comunicat.

„Procesele frecvente și costisitoare pot avea un efect de descurajare asupra jurnaliștilor, limitându-le libertatea de a aborda subiecte sensibile sau de a critica autoritățile. Acest lucru poate duce la o cenzură indirectă și la o scădere a calității informațiilor disponibile pentru public”
Claudius Dociu, președintele UZPR Prahova

„Fără a ne substitui vreun moment instanțelor de judecată, subliniem că este esențial ca instituțiile judiciare să își păstreze independența și integritatea, asigurându-se că procesele împotriva jurnaliștilor sunt transparente și echitabile. În același timp, autoritățile ar trebui să recunoască rolul vital al presei în furnizarea de informații și în menținerea unui dialog deschis în societate. Pentru noi, ca jurnaliști, dar si pentru societate în general sunt esențiale protejarea libertății presei și asigurarea unui mediu în care jurnaliștii pot lucra în mod liber și fără frica de represalii legale nedrepte. Libertatea presei este un element central al democrației și trebuie să fie apărată pentru binele întregii comunități!”, se încheie comunicatul UZPR Prahova.

Image