Veşti proaste de le meteorologi. Cod portocaliu, urmat de cod galben în toată ţara, până joi dimineaţă

Veşti proaste de le meteorologi. Cod portocaliu, urmat de cod galben în toată ţara, până joi dimineaţă

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis luni dimineaţă o nouă avertizare de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă în mare parte din ţară. Până marţi dimineaţă, România va fi sub cod portocaliu sau cod galben, cu excepţia a trei judeţe. Nici de marţi încolo lucrurile nu arată mult mai bine, ANM anunţând un cod galben, valabil până pe 25 iunie.

Pentru intervalul 22 iunie, ora 10.00 - 23 iunie, ora 10.00, ANM a emis o avertizare de vreme severă, anunţând că mare parte a ţării va fi sub cod portocaliu de instabilitate accentuată, în timp ce regiunile Dobrogea, Muntenia şi parţial Oltenia se vor afla sub cod galben. Codul portocaliu, valabil pentru Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova și zona montană a Olteniei și Munteniei, va fi caracterizat de perioade cu averse torențiale și acumulări de cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50...80 l/mp. Vor fi și intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice și grindină.

În intervalul menționat, în Dobrogea, Muntenia și local în Oltenia, regiuni aflate sub cod galben până marţi dimineaţă, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20...25 l/mp și pe arii restrânse 40...50 l/mp.

Vreme urâtă până joi

Până marţi dimineaţă, judeţul Prahova se află în mare parte sub cod galben, doar pentru zona de munte, în zona de nord, fiind valabil un cod portocaliu. După asta, de marţi şi până joi dimineaţă, timp de 48 de ore conform avertizării ANM, întreaga ţară va fi sub cod galben.

"Interval de valabilitate: 23 iunie, ora 10:00 – 25 iunie, ora 10:00; Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată; Zone afectate: toată țara; În intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și pe arii restrânse 40...60 l/mp, îndeosebi în nord, centru, nord-est și în zonele de munte. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată", se mai arată în avertizarea transmisă astăzi de ANM.

Image
Image
Image