VIDEO și FOTO - Ministrul Transporturilor cere să se lucreze și în ture de noapte pe autostrada Comarnic - Brașov

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, și directorul general al CNAIR, Narcis Neaga, au efectuat, sâmbătă, o vizită de lucru pentru verificarea stadiului lucrărilor la Autostrada București - Brașov, pe tronsonul Comarnic Brașov, sectorul Râșnov -Cristian.

Șeful de la Transporturi s-a declarat mulțumit de mobilizarea de pe șantier. Cuc a declarat că a văzut un ritm de lucru susținut, cu program de la 8 dimineața până seara, inclusiv în weekend. Până acum, a fost decopertată întreaga suprafață de teren, a fost stabilizat patul de fundare și se lucrează la terasamente și poduri.

{gallery}santier a3 rasnov - cristian{/gallery}

”Am decis să fac o inspecție pe șantierul Brașov – Râșnov, unde știți că am deschis lucrările în urmă cu două săptămâni și vedeți că se lucrează. Este un proiect unde vom aplica o metodă nouă. Metoda pe care o aplicăm aici o vom aplica și pe Autostrada Transilvania pe secțiunea Biharia – Borș. Dăm bani suplimentari constructorului ca să lucreze în permanență. Aici se lucrează, este mobilizat (...) Ritmul este unul bun. Constructorii români își asumă să finalizeze acest obiectiv înainte de termenul stipulat în contract. De astăzi înainte o să fac această comparație ca să nu se spună că sunt un adept al rezilierii contractelor, dar lucrurile au trenat foarte mult timp și nimeni nu mai are răbdare. Dacă unii pot, și ceilalți trebuie să poată în egală măsură. Nimeni nu este mai «cu moț», un constructor față de celălalt. Diferența este că românii au utilajele în România și au forță de muncă din România în timp ce ceilalți vin și subcontractează. Dacă m-aș duce acum pe șantierul de la Sebeș – Turda, cu siguranță aș constata că nu se lucrează în weekend așa că probabil lucrează firmele care au forță de muncă locală", a spus Răzvan Cuc.

Acesta a apreciat că, dacă vremea va permite, "cu siguranță la sfârșitul anului aceeași kilometri de autostradă vor fi finalizați și vor fi deschiși traficului. Sunt bucuros să văd ca anumiți constructori, cu atât mai mult că sunt români, anticipează situațiile din teren și în loc să aștepte soluții din partea statului, găsesc ei soluții pentru blocajele pe care le întâmpină în executarea contractului.”

„Ritmul va creşte şi se va trece inclusiv la ture de noapte. Avem convingerea că se va finaliza această porţiune până la sfârşitul anului, dacă se va păstra acest ritm accelerat”, a mai declarat ministrul.

Răzvan Cuc a anunțat, din nou, că nu mai acceptă niciun fel de tergiversare cu privire la construcția infrastructurii din România.

Sectorul din autostrada Comarnic - Brașov la care se lucrează în prezent are o lungime de 6,3 kilometri, la care se adaugă 3,7 kilometri de drum naţional cu patru benzi şi separatoare de sens.

Antreprenorul acestui sector este Asocierea SC Alpenside SRL - SC Specialist Consulting SRL, iar valoarea contractului este de 118.019.701,80 lei, fără TVA. Luna trecută, ministrul Cuc declara, de asemenea, că „acest tronson va fi finalizat înainte de termenul prevăzut în contract, semnat cu o firmă românească. Avem trecut acest proiect şi pe fonduri europene. Am vorbit cu constructorul. Vom începe o procedură de accelerare. Vom aloca nişte fonduri suplimentare pentru «mobilizare în permanenţă» pe şantier. Contractul de finanţare din bani europeni este de 200 de milioane, în timp ce contractul de lucrări este de 118 milioane de lei”.

Durata contractuală de execuţie este de 18 luni şi prevede o garanţia de bună execuţie a lucrărilor de 48 de luni.

Sursa imagini: Ministerul Transporturilor, DRPD Brașov

 

Image
Image
Image
Image